Kana, kršćanska obiteljska revija, studeni 2019.

Autori:

1,73 €
s PDV-om
Rasprodano

„Biti dijete – biti kao dijete... Život nije tek puko bivovanje i trajanje, nego neprestano transcendiranje sadašnjosti; ljudski život nije tek u ‘biti’, nego u ‘postajati’, stalno postajati!” kazao je veliki teolog izgovorene riječi, prof. dr. sc. Aldo Starić, nekadašnji glavni urednik Kršćanske sadašnjosti. Upravo njegov lik jedna je od ključnih točaka novoga broja kršćanske obiteljske revije Kana. S obzirom na 10. obljetnicu njegove smrti (1942. – 2009.), 15. se studenoga u pastoralnom centru Župe sv. Terezije od Djeteta Isusa (Miramarska 92) u Zagrebu s početkom u 18.30 sati održava obljetnica, kao i proslava 50. obljetnice „Službe riječi” u kojoj je dr. Starić ostavio značajan trag. Predstavit će se tada i knjiga dr. Starića koju je Kršćanska sadašnjost pripremila i objavila deset godina nakon njegova odlaska s ovoga svijeta, kroz prijepise njegovih izlaganja, skupljenih u tri cjeline pod naslovom „Kršćanska vjera. Mali biblijski uvod”, o kojoj možete pročitati i u novom broju Kane.

Kolumna Stjepana Balobana ovoga se puta odnosi na posebnu sinodu o Amazoniji pa se pod naslovom „Opasnost ili nova prigoda?” autor se među ostalim pita koji su to novi putovi sinodskog obraćenja. „Hoće li posebna sinoda o Amazoniji biti nova prigoda ili nova opasnost za obnovu Crkve? To će ovisiti o Papinoj postsinodalnoj pobudnici, ali i o zrelosti i spremnosti službenih predstavnika Crkve da omoguće ozračje kako bi se u koncilskom duhu tražili novi putovi koji su duboko ukorijenjeni u tradiciju”, ističe Baloban. Tom se temom u Kani bavio i Aldo Sinković, detaljno razloživši glavne prijedloge i savjete koje su sinodski oci dostavili Svetom Ocu, osvrnuvši se i na delikatnu raspravu, njezine sudionike, protagonist i plodove koje bi mogla donijeti.

„Biti različiti i biti jednaki – pretpostavke za ostvarenje istinske komunikacije i suradnje između muškaraca i žena” tema je o kojoj za Žensku stranu medalje piše dr. sc. Silvija Migles: „U središtu je pitanje što uopće znači biti žena ili biti muškarac. Traženje odgovora često je opterećeno netolerantnim i diskriminirajućim pristupima svedenima na opasnu retoriku stereotipa koja uime rodne ravnopravnosti provodi spolnu diskriminaciju”, navodi autorica. Vlč. Odilon-Gbenoukpo Singbo za novi je broj Kane obradio zanimljivu temu “Destrukcija korijena”, pišući o civilizaciji koja podređuje prirodu slobodi, dok je psihologinja Lana Batinić u Obiteljskom savjetniku otvorila vrlo intrigantnu temu „Bojimo li se danas vlastite djece?”, nad kojom bi se mogli zamisliti mnogi mladi koji (još) nemaju djece, al ii oni koji su već uplovili u roditeljske vode.

Ove i brojne druge zanimljive teme potražite u ovom broju Kane.

1004547
0353-2828
Kršćanska sadašnjost
I. izdanje, Zagreb
Klamano
2019.
Časopisi