Kana, kršćanska obiteljska revija, prosinac 2019.

Autori:

1,73 €
s PDV-om
Rasprodano

„U Božiću ima samo razgovijetan i glasan poziv čovjeku da smisao vlastita života ne traži 'na površini', u vanjštini, nego u njemu samome“, upečatljiva je misao koju Josip Grbac navodi na prvim stranicama novoga broja Kane, u već kultnoj rubrici Pitanje sadašnjega trenutka. U kontrastu uljepšavanja raznih „površina“, vanjštine, Grbac nas u tekstu poziva da otkrijemo u čemu je zapravo ljepota i smisao Božića, ukazujući na betlehemsku štalicu kao simbol ljudskoga srca, čovjekove nutrine u kojoj se rađa Bog. Ususret Božiću, Kana donosi niz tekstova koji će čitatelja pratiti prema tom radosnom blagdanu. Branko Murić tako nastavlja niz promišljanja o vjeri u Boga u poslijemetafizičkom vremenu s temom „Mistika očitovanoga Božića“, dok Martina Vuk piše o poniznosti kao važnoj, no često marginalnoj vrijednosti koja je prijeko potrebna naravi Božića  („Poniznost u duhu Božića ili Božić u duhu poniznosti“). Duhovni poticaj božićnom vremenu tekst je s. Veronike Mile Popić („Božićna vjera“), kao i V. Martinca, „Kako poslati dar od ljubavi“. Slavica Dodig donosi toplo razmišljanje o bakama vjeroučiteljicama i vjerovjesnicama, s pogledom na bake danas i one u Bibliji, a vlč. Jeronim Ban malo poznatu priču o autoru mnogima najljepše božićne skladbe, Tiha noć.

Kana se i u ovom broju posvetila aktualnim političkim, društvenim, obiteljskim, kulturnim i popularnim temama. Kolumna Stjepana Balobana ovoga puta tematizira štrajk učitelja koji je potresao odgojno-obrazovni sustav, ali i šire slojeve društva. Tonči Tadić osvrnuo se pak na nadolazeće predsjedničke izbore. Što se krije u pozadini dječjih igračaka i same igre pročitajte u tekstu komunikologinje Leali Osmančević, o fenomenu selfija pisala je socijalna pedagoginja Kristina Pšenko, a Antonija Hreščan u Ženskoj strani medalje približila je TV junakinje kao likove iza kojih se krije vrlo složena priča.

Božićni broj Kane donosi i dva intervjua, jedan s dr. sc. Anđelkom Galić, autoricom velikoga baštinskog projekta, izložbe Visovac: Duhovnost i kultura na Biloj Stini, te drugi sa sestrom Blanche Dakin iz Benina koja trenutno radi u pastoralu bolesnika kod Nove Gradiške.

Ove i brojne druge zanimljive teme potražite u ovom broju Kane.

1004548
0353-2828
Kršćanska sadašnjost
I. izdanje, Zagreb
Klamano
2019.
20,8 x 27,5; 68 str.
Časopisi