Kana, kršćanska obiteljska revija, svibanj/lipanj 2020.

Autori:

1,73 €
s PDV-om
Rasprodano

Na ovome se mjestu s pravom može reći da 50. obljetnica Kane nije nevažna prigoda. Pola stoljeća obiteljske revije nameće pitanje identiteta razdoblja u kojemu su koncilsku obnovu iznijeli jaki pojedinci“, piše to Ivica Huljev u jubilarnom dvobroju kršćanske obiteljske revije Kana, koja je ovoga puta uz redovne rubrike satkana i od niza prigodnih tekstova.

U slavljeničkom ruhu, s mozaičnom naslovnicom satkanom od niza starih naslovnica ove vrijedne tiskovine, Kana je ovoga puta objavljena na čak 100 stranica koje uključuju već tradicionalne, ustaljene rubrike, ali i obljetnički blok kojim čitatelj može, kao kakvim vremeplovom, proputovati pedeset godina dugom prošlošću ove revije. Tako se u ovom bloku mogu pročitati osvrti i razmatranja brojnih Kaninih prijatelja i suradnika, od Bone Zvonimira Šagija, Antona Tamaruta, Slavice Dodig, Stjepana Lice, Željka Tanjića, Danijela Labaša i niza drugih.

 Posebnu važnost nose dva razgovora koja je Mirko Ivanjek vodio s Vladimirom Pavlinićem (glavnim urednikom od 1970. do 1972.) i Albertom Turčinovićem (glavnim urednikom od 1978. do 2018.). U tim se razgovorima otkriva kako se Kana tematski gradila oko ideje koncilske obitelji i koncilskoga duha, s kojim se sve teškoćama susretala i kako ih je godinama nadrastala.

U jednoj od najdugovječnijih Kaninih rubrika, Pitanju sadašnjega trenutka, Josip Grbac u ovom broju piše o iskustvima koja smo doživjeli i lekcijama koje smo naučili tijekom epidemije koronavirusa, dok nas Bono Zvonimir Šagi vodi kroz svoje zanimljivo duhovno promišljanje naslovljeno Tržište i čovjek na njemu, propitujući svetost čovjeka i povratak na Božji zakon. Stjepan Baloban u svojoj se kolumni osvrće na dugu tradiciju Kane, ali i njezino postojanje u novim društvenim okolnostima. Za Žensku stranu medalje ovoga je puta pisala Bruna Velčić (Žene i papa Franjo: potreba i želja za istinskim dijalogom), a također vezano uz papu Franju pisao je Krešimir Cerovac osvrnuvši se na 5. obljetnicu njegove enciklike Laudato si. U Obiteljskom savjetniku pročitati se mogu teme poput Djeca i odrasli u kriznim situacijama, Riječ kao pouka, blagoslov, utjeha i lijek te članak o vrijednosti radnih navika djece. Značajan je i razgovor s prof. dr. Arnoldom Benzom, astrofizičarem koji vrlo zanimljivo piše o Stvoritelju i vjeri s polazišta znanosti kojom se bavi, a čije je tri knjige na hrvatskom jeziku izdala Kršćanska sadašnjost. U ovom sadržajno i vizualno bogatom dvobroju čitatelj će susresti još mnogo zanimljivih tema, a moći će ih čitati i u digitalnoj verziji na poveznici kana.ks.hr.

1004553
0353-2828
Kršćanska sadašnjost
1. izdanje, Zagreb
Klamano
2020.
20,8 x 27,5; 74 + XXIV str.
Časopisi