Kana, kršćanska obiteljska revija, travanj 2023.

Autori:

2,00 €
s PDV-om
Težina: 0.10 kg

Sve ono što vjerujemo i što slavimo kao zajednica vjernika usidreno je u temeljnoj istini, samom srcu kršćanske vjere, a to je Uskrsnuće Gospodina našega Isusa Krista.

Pozvani smo živjeti uskrsnu radost, a sve ono što nam život i naši dani donose nastojati sagledavati u svjetlu Uskrsa. To nastoje i naši autori i ovaj broj Kane u svojim prilozima, aktualnim  temama i razmišljanjima.

U Pitanju sadašnjeg trenutka Josip Grbac piše o razvodu i problematizira novi Zakon o izvanparničnom postupku koji će u određenim situacijama jako olakšati razvod, a Hrvatsku svrstati uz bok Rumunjskoj te će dvije zemlje imati najliberalniji i najlakši postupak razvoda u Europi. Pitanje je što dobivamo, a još važnije, što time gubimo?

Stjepan Baloban u svojoj kolumni piše o molitvi krunice na hrvatskim trgovima. Ne ulazeći u razlike između privatnih i javnih društava, pokreta i udruga u Crkvi, važno je naglasiti da se njihovo djelovanje u civilnoj javnosti percipira kao »određeno crkveno djelovanje«. I onda kada nemaju »baš nikakve« formalne povezanosti sa službenom Crkvom.

Uz Svjetski dan svjesnosti o autizmu, Tanja Horvat piše između ostalog i o potrebi  promišljanja o tome koliko su crkvene zajednice u Hrvatskoj pristupačne i otvorene osobama iz spektra autizma, kao i njihovim obiteljima. 

U zanimljivom intervjuu s dr. Sašom Horvatom pod naslovom Zašto smo prirodno religiozni? prigodom izlaska njegove knjige u izdanju KS-a Zašto vjerujemo u Boga? možete saznati zanimljive detalje o ljudskom mozgu i religiji. Pitanje o prirodnosti ljudske religioznosti jedna je od temeljnih postavki kognitivne znanosti o religiji. Teza je izrazito kompleksna i zato je naširoko obrađena u knjizi. Njegovim riječima: „Perspektive koje se otvaraju su očaravajuće.“

Đurica Pardon piše o entomofagiji – jedenju insekata. I dok put novca pokazuje da se zarada od proizvodnje kukaca slijeva u iste džepove koji su donedavno promovirali meso i mesne prerađevine,  sada ta ista industrija preuređuje farme goveda i svinja u uzgajališta mravi, crva, cvrčaka, skakavaca i drugih 2000 vrsta jestivih insekata.

Ove i mnoge druge članke pronađite u uskrsnom broju Kane.

1004584
0353-2828
Kršćanska sadašnjost
I. izdanje, Zagreb
2023.
20,8 x 27,5 cm; 68 str.
Časopisi