Kana, kršćanska obiteljska revija, prosinac 2023. - ePeriodika

Autori:

1,50 €
s PDV-om

Kako preuzimati i kako koristiti eKnjige Kršćanske sadašnjosti pogledajete OVDJE.

Dragi čitatelji, pred Vama je božićno izdanje kršćanske obiteljske revije Kana. „Dok promišljamo, bdijemo, molimo, strahujemo, plačemo, hodimo, čekamo ili iščekujemo, ususret nam stiže Spasitelj, Ozdravitelj, Svijeta Razveselitelj! Tako i sve ono što se odražava u tekstovima naše Kane možemo promatrati u božićnom svjetlu“, piše u Uvodniku glavna urednica Kane, Maja Petranović.

Tekstovi ovoga broja Kane dotiču se raznih tema. U Pitanju sadašnjega trenutka Josip Grbac piše pod naslovom Crkva na vjetrometini sinodalnosti, osvrćući se na novi primjer obnove Crkve pape Franje, stranputice njemačke Crkve, kao i na Sinodalni put u širem smislu, kroz prizmu aktualnosti i Riječi Božje. Ante Jerković u rubrici Samo pet stvari obrađuje prigodnu temu: Bog se objavljuje i preko trojice kraljeva, kao i Ivan Šarčević u rubrici Isusovi sretni ljudi pod naslovom: Čovjekom je Riječ postala.

Kolumna Stjepana Balobana ovoga se puta bavi Mjestom Crkve u društvu i socijalnim naukom Crkve u Hrvatskoj, vrlo aktualnom i vrijednom temom, ponukan 25. obljetnicom Centra za promicanje socijalnoga nauka Crkve koja je proslavljena 25. studenoga 2023. uz dvodnevni simpozij pod znakovitim nazivom Promicanje i oživotvorenje socijalnoga nauka Crkve u Hrvatskoj.

Hrvatska se suočava s brojnim ozbiljnim društvenim izazovima, kao što su siromaštvo, nezaposlenost, zabrinjavajuće demografsko stanje i različiti oblici ugroženosti. „Kršćanska nada može imati ključnu ulogu u svjetlu brojnih društvenim izazova s kojima se suočava Hrvatska“, piše u svojem tekstu Nada je rizik koji se mora poduzeti Krešimir Cerovac, stavljajući naglasak upravo na kršćansku nadu koja je temelj kršćanskoga života.

Putopis Antonije Putić ovoga nas puta vodi na adventski sajam u Beč, a Dubravka Rovičanac donosi predivnu prigodnu priču Prve jaslice na svijetu.

Središnji dio Kane čini opsežan razgovor glavne urednice Maje Petranović s mons. Jean-Paulom Vescom, alžirskim nadbiskupom. Govorio je o svojem svećeničkom poslanju u Alžiru, izazovima i radostima svojega djelovanja u zemlji u kojoj su katolici neznatna manjina, alžirskim mučenicima koji su proglašeni blaženima 2018., strahotama aktualnih zbivanja u Palestini i nizu drugih zanimljivih tema.

Božićni broj Kane donosi i razgovor Tomislava Kasića sa s. Jelenom Lončar, ravnateljicom Caritasa Zagrebačke nadbiskupije. Razgovaralo se o proslavljenoj 90. obljetnici Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, pogledu unatrag na desetke i desetke tisuća ljudi koji su po Caritasu primili pomoć, izazovima Caritasa danas, materijalnom i duhovnom siromaštvu, volontiranju i nizu drugih zanimljivih tema.

Među ostalim temama tu je članak Krešimira Šimića Iščekujemo li ili čekamo Gospodina?, članak Marka Medveda Aktualnost stavova Tomislava Janka Šagi-Bunića u sinodalno vrijemo, članak Đurice Pardona Božićna pečenka u raljama agroterorizma, Mihejev Božić u najavi iz pera Stipe Kljajića i mnogi drugi.

„Neka Knez mira ispuni naša srca radosnim susretima i hrabrošću za život u izobilju“, poručila je uz božićni broj Kane urednica Maja Petranović.

2004591
977-035-32-8200-1-01223
2806-7487
Kršćanska sadašnjost
I. izdanje, Zagreb
2023.