Vrednote u Hrvatskoj od 1999. do 2018. prema European Values Study - eKnjiga

8,36 €
s PDV-om

Kako preuzimati i kako koristiti eKnjige Kršćanske sadašnjosti pogledajte OVDJE.

U Europi se od 1981. godine kontinuirano, svakih desetak godina, provodi međunarodno istraživanje sustava vrednota te recepcije i primjene vrijednosnih orijentacija pod nazivom European Values Study (EVS). Hrvatska se u taj međunarodni projekt uključila s trećim valom istraživanja 1999. godine preko Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koji je kao nositelj projekt interdisciplinarno okupio znanstvenike s različitih fakulteta Sveučilišta i znanstvenoistraživačkih instituta. Rezultate dosadašnjih istraživanja, kao i komentare istih, hrvatski su istraživači u posljednjih dvadesetak godina objelodanili u knjigama i časopisima na hrvatskom jeziku, kao i na stranim jezicima.

U ovoj knjizi predstavljeni su određeni rezultati petog vala istraživanja u Hrvatskoj (2017./2018.), u komparaciji s trećim (1999.) i četvrtim valom (2008.) tako da se vidi kretanje (ne)prihvaćanja pojedinih vrednota u posljednja dva desetljeća u Hrvatskoj. Vrijednosti koje su istraživane su: obitelj, posao, religija, politika i slobodno vrijeme, zatim solidarnost, pravednosti  socijalna osjetljivost kao i povjerenje u ljude i različite institucije, moral i etika te druge.

Studiju su suizdali Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u ZagrebuHrvatsko katoličko sveučilište i Kršćanska sadašnjost.

2103651
978-953-11-1632-9
Hrvatsko katoličko sveučilište
Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu
I. suizdanje, Zagreb
2019.