Gaudete et exsultate - Radujte se i kličite // Placuit Deo - Bogu se svidjelo (D-179)

Apostolska pobudnica o pozivu na svetost u suvremenom svijetu // Pismo Kongregacije za nauk vjere biskupima Katoličke Crkve o nekim aspektima kršćanskoga spasenja

4,00 €
s PDV-om
Težina: 0.11 kg

Iz tiska je izašao 179. svezak biblioteke Dokumenti, koji u jednom svesku donosi dva dokumenta: Gaudete et exsultate - Radujte se i kličite, apostolsku pobudnicu pape Franje o pozivu na svetost u suvremenom svijetu, i Placuit Deo - Bogu se svidjelo, pismo Kongregacije za nauk vjere biskupima Katoličke Crkve o nekim aspektima kršćanskoga spasenja. Papa u svome dokumentu navodi da od ove pobudnice „ne treba očekivati raspravu o svetosti, koja sadrži definicije i distinkcije korisne za razumijevanje ovoga važnog pitanja, ili analizu različitih sredstava posvećenja“. Papin „skroman cilj“ je „ponovno uputiti poziv na svetost, nastojeći ga ucijepiti u naše vrijeme, sa svim njegovim rizicima, izazovima i prilikama.“ Pobudnica sadrži pet poglavlja u kojima se on dotiče svetosti pa navodi i svece „koji nas hrabre i prate na našem životnom putu“, kao i svece „iz susjedstva“, ali također navodi i „dva podmukla neprijatelja svetosti“ tj. današnji gnosticizam i pelagijanizam. Papa nadalje razrađuje Isusovu "Besjedu na gori" ili "osam blaženstava" te navodi neke značajke svetosti u današnjemu svijetu.

Ovom dokumentu sukladan je, pa stoga zajedno i otisnut, i dokument Kongregacije za nauk vjere o nekim aspektima kršćanskoga spasenja pri čemu razmatra utjecaj današnjih kulturnih promjena na značenje kršćanskoga spasenja, navodi ljudsku čežnju za spasenjem koja ni danas nije manja nego prije te razmatra središnjost Krista Spasitelja i njegova spasenja u Crkvi.

9061793
978-953-11-1293-2
Kršćanska sadašnjost
IV. izdanje, Zagreb
Meki
2020.
11,5 x 16,5 cm; 205 str.
Dokumenti