Querida Amazonia - Ljubljena Amazonija // Amazonija: novi putevi za Crkvu i za cjelovitu ekologiju (D-186)

Posinodalna apostolska pobudnica narodu Božjem i svim ljudima dobre volje // Završni dokument

5,50 €
s PDV-om
Težina: 0.18 kg

Posinodska apostolska pobudnica Querida Amazonia - Ljubljena Amazonija plod je Papinog promišljanja o Posebnoj sinodi za panamazonijsko područje. Ovaj je dokument vrlo važan, a Papa ga upućuje kako narodu Božjemu tako i svim ljudima dobre volje. Papa u uvodnom dijelu kaže: „Slušao sam intervencije tijekom Sinode i sa zanimanjem pročitao doprinose manjih krugova. Ovom pobudnicom želim izraziti odjeke koje je u meni izazvao taj put dijaloga i razlučivanja. (...) Želim samo ponuditi kratak nacrt razmišljanja, koji bi u amazonijsku stvarnost utjelovio sintezu nekih većih zabrinutosti, koje sam već pokazao u svojim prethodnim dokumentima kako bih mogao pomoći i usmjeriti prema skladnom, kreativnom i plodnom prihvaćanju cijeloga sinodskog puta.” Veza između čovjeka i prirode, lokalnih kultura i globaliziranog svijeta, između prvih i posljednjih na zemlji, tema je ove pobudnice. Ona je ujedno i apel svima na veću brigu o području o kojem ovisi ravnoteža cijelog planeta. Amazonija nam treba biti primjer u odgovaranju na temeljna pitanja našeg vremena: kako djelovati u obrani našeg „zajedničkog doma”? Što možemo naučiti od drevne predačke mudrosti amazonijskih naroda? Kako živjeti u skladu sa svijetom koji nas okružuje? Kako postići socijalnu i ekološku pravednost? Na ta i druga pitanja, Papa nudi odgovor u ovom dokumentu.

U ovom izdanju donosimo i Završni dokument Biskupske sinode pod naslovom Amazonija: novi putevi za Crkvu i cjelovitu ekologiju. Dokument je plod sinodskih rasprava i razgovora, a govori pobliže o Amazoniji koja se prostire na devet zemalja, s populacijom od 33 milijuna ljudi te je golemo multietničko i višekulturno područje, s mnoštvom religija, i predstavlja jedno od biološki najraznolikijih područja na svijetu. Ključna je za ekološku ravnotežu planeta.

Dokument iznosi na vidjelo teške amazonijske stvarnosti, poput nesmiljenog uništavanja prirode i strašnih društvenih i humanitarnih nepravdi koje je ljudska ruka nanijela i još nanosi tom području. Razmišljanja u ovom dokumentu, međutim, nadilaze samo amazonijsko područje i osvrću se na budućnost cijeloga planeta te pozivaju na ekološko obraćenje.

9061860
978-953-11-1334-2
Kršćanska sadašnjost
I. izdanje, Zagreb
Meki
2020.
11,5 x 16,5; 164 str.
Dokumenti