Profesori Katoličkoga bogoslovnog fakulteta rektori Sveučilišta u Zagrebu

Professors of the Catholic Faculty of Theology as Rectors of the University of Zagreb

190,00 kn
s PDV-om

Od osnutka modernog sveučilišta u Zagrebu 1874. rektori koji su ujedno bili i svećenici Katoličke crkve i profesori Katoličkog bogoslovnog fakulteta dali su snažan pečat razvoju znanosti i hrvatske visokoškolske izobrazbe.

Ovom knjigom autori su nedvojbeno utvrdili njihov važan doprinos razvoju Sveučilišta u Zagrebu. Kao rektori dali su niz poticaja i ostvarili zavidne rezultate, što je bilo vidljivo na nizu područja: osnivanju novih sveučilišnih sastavnica, ustupanju zemljišta pod iznimno povoljnim uvjetima za podizanje Medicinskoga fakulteta, brige za podizanje studentskoga standarda i poticanja tiskanja sveučilišnih udžbenika.

Autori su iznoseći sve korisne pokazatelje razmotrili ta dostignuća i uspješno ih povezali s nastojanjima rektora iz redova svećenstva koji su znali prepoznati potrebe modernosti i odgovoriti na njihove izazove. Time su iskazali svoju spremnost da iziđu u susret potrebama vremena, pridonoseći uspješnom razvoju sveučilišnoga života.

Djelo skreće pozornost i na udjele pojedinih rektora u izradi sveučilišnih zakona, koji su naročito u vremenu do 1918. slijedili propise austrijskih sveučilišta, čime je bila ostvarena koncepcija sustava srednjoeuropskog sveučilišta. Knjiga dobro pokazuje i promjene koje su od 1918. utjecale na drugačiji razvitak Sveučilišta u Zagrebu uslijed snažnijeg utjecaja političke sfere na prosvjetnu politiku i status sveučilišnih radnika.

Autori su pregledno sastavili životopise rektora na temelju odličnog poznavanja brojne stručne literature, enciklopedijsko-leksikonskih članaka i relevantnoga arhivskoga gradiva. Na kraju knjige pridodano je jedanaest priloga koje sačinjavaju rektorski govori profesora Katoličkoga bogoslovnog fakulteta.

9103910
978-953-11-1307-6
Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Kršćanska sadašnjost
I. suizdanje, Zageb
Tvrdi
2020.
17 x 24,5 cm; 428 str.
Izvan nizova