Teodicejski problem u suvremenoj filozofiji religije

22,00 €
s PDV-om
Težina: 0.48 kg

Nakana je ovog djela dvostruka: ono želi zainteresiranu čitateljicu ili čitatelja upoznati s najznačajnijim suvremenim teodicejskim nacrtima i njihovim kritikama, no isto tako želi ukazati kako je, prema autorovom sudu, i sam projekt teodiceje duboko problematičan.

Knjiga je napisana iz specifično kršćanske perspektive, osobito one tradicije koja se naziva „klasični teizam“. Ako je kršćanski Bog apsolutno dobar i svemoćan, zašto postoji zlo? Riječ je o bitno egzistencijalnom pitanju jer je dio svake ljudske egzistencije, pa tako i one kršćanski ostvarene.

Autor u knjizi zaključuje da svaka teodiceja, koliko god bila logički konzistentna, ostaje u najmanju ruku problematičnom, ako ne u konačnici i nemoralnom. Stoga je riječ o filozofijsko-teologijskom projektu od kojeg valja, prema našem sudu, naposljetku odustati.

Teodiceje nisu i ne mogu u konačnici biti uspješne iz dvostrukog razloga: 1) one na kraju ne nude zadovoljavajući odgovor na zla koja zahvaćaju konkretnog čovjeka patnika i 2) Boga i njegove atribute razumiju u pretjerano antropomorfnim kategorijama. No, to također ne znači niti da su u pravu zastupnici raznih inačica logičkog ili evidencijskog problema zla. Oni također operiraju s neadekvatnim konceptom Boga stranim klasičnoj teističkoj tradiciji. Tako da se može reći kako zlo ipak nije argument protiv Božje egzistencije.

Danijel Tolvajčić rođen je u Zagrebu 1978. godine, diplomirao na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, a doktorirao na Filozofskom fakultetu istoga sveučilišta. Zaposlen je na Katedri filozofije KBF-a u Zagrebu gdje predaje nekoliko kolegija iz područja filozofije.

9104430
978-953-11-1754-8
Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Kršćanska sadašnjost
I. suizdanje, Zagreb
Tvrdi
2023.
17 x 24,5 cm; 152 str.
Izvan nizova
Teologija