Promjene vrijednosnog sustava u demokratskoj Hrvatskoj

34,00 €
s PDV-om
Težina: 1.00 kg

Projekt Europsko istraživanje vrednota – European Values Study (EVS) kontinuirano traje već šesto desetljeće.

Polazeći od zapažanja da kršćanstvo u Europi postupno gubi na svojoj važnosti, krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća skupina znanstvenika zainteresirala se za neka važna pitanja, poput: „Dijele li Europljani zajedničke vrednote? Mijenjaju li se vrednote u Europi, i ako da, u kojem pravcu? Zamjenjuje li koherentni alternativni sustav značenja kršćanstvo? Kakve će biti posljedice takvog razvoja za jedinstvo Europe?“

Hrvatska se u projekt "Europsko istraživanje vrednota" uključila preko Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 1998. godine.

Hrvatski tim istraživača već više od dvadeset godina pažljivo i konstantno proučava kretanje vrednota – kako onih temeljnijih tako i onih novijeg doba – koje su na svoj način sastavni dio života Europljana, pojedinačno i zajednički.

Znanstveni doprinos ove knjige jest u tome što pruža mogućnost uvida u više od dva desetljeća praćenja promjena vrijednosti u Hrvatskoj, i to u usporedbi s odabranim europskim zemljama.

Ova knjiga trebala bi postati „priručnik“ ne samo društvenim i humanističkim znanstvenicima nego odgovornima za politički, gospodarski i socijalni život u Hrvatskoj. Autori istraživanja i autori ove knjige zaslužuju zahvalu za svoj rad, koji može biti od koristi mnogima kojima je na srcu dobro Hrvatske i njezine Crkve.

Knjiga upućuje na zanimanje ne samo znanstvene zajednice nego ujedno u jednakoj mjeri i religijske, političke, kao i svekolike druge društvene zajednice, uključivo i medijskih djelatnika. Za nas u Hrvatskoj ova knjiga je pravo obogaćenje jer daje uvid u trenutačno stanje u odnosu na često raspravljanu tematiku vrednota i uopće vrijednosnog sustava.

9104450
978-953-11-1757-9
Kršćanska sadašnjost u suizdanju s Katoličkim bogoslovnim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu
I. suizdanje, Zagreb
Tvrdi
2023.
17 x 24,5 cm; 414 str.
Izvan nizova