Teologija u dijalogu

Zbornik radova Ljetne škole teologije u Dubrovniku (2019., 2021.) i Mediteranskih teoloških susreta u Rijeci (2022.)

19,00 €
s PDV-om
Težina: 0.48 kg

Posljednji veliki koncil Katoličke crkve, Drugi vatikanski, iznjedrio je na površinu pluralnu sliku katolištva i razlike u teološkoj misli, te je stoga novoizabrani papa Pavao VI. ukazao na središnje mjesto dijaloga u teologiji. U svojoj enciklici Ecclesiam suam ustvrdio je kako nije riječ o modi ili tehnici, već o nutarnjem zahtjevu naše objavljene vjere, upisanom u samu narav kršćanstva u kojem Bog započinje razgovor s čovjekom.   

Slično situaciji od prije šezdesetak godina, i današnja je crkvenost obilježena teološkim razlikama, a nerijetko i velikim tenzijama unutar Katoličke crkve i drugih kršćanskih konfesija. Održavanjem Ljetne škole teologije u Dubrovniku 2019. i 2021. i Mediteranskih teoloških susreta u Rijeci 2022. nastojalo se ostvariti dijalog unutar Katoličke crkve i među kršćanima. Vrijednost te inicijative očitovala se u ekumenskom pristupu i u izboru tema koje zaokupljaju promišljanja kršćanskih teologinja i teologa u svijetu, a objavljivanjem ovoga zbornika, naslovljenog Teologija u dijalogu, čitatelji konačno mogu dobiti uvid u suvremena i aktualna teološka pitanja koja se često izbjegavaju ili im se pristupa nedijaloški.  

U dvadesetak radova domaćih i stranih autora, tematskih podijeljenih u 3 dijela (teologija u pluralnom društvu, kršćani u političkom prostoru i sloboda i odgovornost za izgovorenu riječ), ovaj zbornik svjedoči o razvoju teologije početkom trećega tisućljeća, o teologiji koja je ušla u dijalog s čovjekom našega vremena.

9104530
987-953-11-1806-4
Dubrovačka biskupija
Kršćanska sadašnjost
Riječka nadbiskupija
I. suizdanje, Zagreb
2023.
13,6 x 20,8 cm; 400 str.
Izvan nizova