Dođi kraljevstvo tvoje!

Komentar Pravila Suradnica Krista Kralja

15,00 €
s PDV-om
Težina: 0.30 kg

Knjiga Dođi kraljevstvo tvoje! komentar je Pravila Suradnica Krista Kralja koji je napisala Marica Stanković.

O naravi i svrsi ove svjetovne ustanove (ili sekularnog instituta) Marica je govorila već u Pravilima iz 1943. godine i svoju Zajednicu prikazala kao svojevrsno redovništvo u svijetu, kojemu je svrha uz vlastito posvećenje spašavanje i posvećivanje laičkoga svijeta, i to upravo u njegovoj običnoj, svagdanjoj sredini i životu. Svjetovne ustanove su slično definirane i u Zakoniku kanonskog prava (1983.).

Komentar Pravila Suradnica Krista Kralja Dođi kraljevstvo tvoje! Marice Stanković sada se po prvi put kao cjelina pojavljuje u javnosti. Cjelovit je dosada služio samo za internu upotrebu Suradnica Krista Kralja, a objavljivani su tek neki njegovi dijelovi. 

Marica ga je napisala u svojoj bolesti godine 1956. i 1957. te je tim opširnim  komentarom Pravila iz 1953. – na kojima se temelje i sadašnja suradnička Pravila – zaokružila svoju pouku i poruku suradnicama.

Pogovor je napisao o. Marko Matić, DI, duhovnik Suradnica Krista Kralja.

Službenica Božja Marica Stanković (1900. – 1957.) rođena je u Zagrebu. Po zanimanju nastavnica, posvetila se aktivnom radu u katoličkim organizacijama mladih. S istomišljenicama osniva 1938. zajednicu Suradnica Krista Kralja, koja će se razviti u prvi svjetovni institut u nas.

Zbog odanosti Kristu i Crkvi te ustajanja na obranu nadbiskupa Stepinca, 1947. je uhićena te je odslužila petogodišnju zatvorsku kaznu. Godine 1953. njen institut doživio je puno crkveno priznanje. Umrla je smireno i predano 1957.

„Prema tome suradništvo s Isusom Kristom Kraljem znači: isto misliti, isto željeti, isto činiti kao i Isus Krist Kralj. Izjednačiti se s Isusom Kristom. Prijeći u Isusa Krista. Pobožanstveniti se po Isusu Kristu. Postati drugi Krist.“

9104570
978-953-11-1825-5
Kršćanska sadašnjost
Postulatura službenice Božje Marice Stanković
I. suizdanje, Zagreb
Meki
2023.
14 x 20 cm; 239 str.
Izvan nizova