Kršćanstvo u dijalogu

Perspektive kršćanskog identiteta u pluralnom društvu

170,00 kn
s PDV-om

Ovaj zbornik u čast njemačkog prof. dr. Güntera Rißea sadrži više od trideset vrijednih znanstvenih radova na temu dijaloga i kršćanskog identiteta u pluralnom društvu.

Identitet vjere nije u sebi zatvoren, nego otvoren, u procesu, uvijek iznova ga treba zadobivati. Vjera sama je dijalog, jer izrasta iz slušanja i odgovora na Božju riječ. Dijalog u istini i ljubavi moguć je samo u stavu otvorenosti.

Pravi dijalog ne nagovara, nego uvjerava. Polaže račun o nadi koja je u nama živa i koja nas nosi. Prilozi ove knjige željeli bi ohrabriti da se o vlastitom vjerskom identitetu razmišlja u odnosu na ono strano. Iz ove knjige čitatelj će produbiti svoje razumijevanje dijaloga i njegovih osnova i razvoja, dijaloga s pluralnim društvom, dijaloga s religijama i dijaloga kao konkretnom služenju.

Kontekst dijaloga vjere nije samo današnji sekularni svijet nego i pluralitet religija. Religiozni se krajolik posljednjih desetljeća temeljito promijenio. Pluralitet religija je, barem u zapadnom kulturnom krugu, postao svakidašnje iskustvo i predstavlja golem teološki izazov za kršćansku vjeru s njezinim zahtjevom univerzalnog Božjeg spasenja u Isusu Kristu za sve ljude.

Sve ove teme i ideje istražene su u ovim stručnim radovima, od kojih neki imaju doista zanimljive naslove: „Vjernik nije drzak“. Vjera između svjedočenja i dijaloga sa svima; Bog kršćana. Neumoljivo knjigovodstvo ili staračka dobrodušnost?; Razum, sloboda i vjera u Boga. O kritici „novog ateizma“; „Danas sam usavršio vašu vjeru islam.“ Kur'an i mnoge religije; Tri abrahamovske religije – izazov danas.

9370180
978-953-11-1226-0
Kršćanska sadašnjost
I. izdanje, Zagreb
Meki
2020.
14 x 20 cm; 490 str.
Žarišta