• Novo

Vjerske teme i vrijeme

Meteorima o svecima i blagdanima

Autori:

12,00 €
s PDV-om
Težina: 0.22 kg

Zbirka Vjerske teme i vrijeme, s podnaslovom Meteorima o svecima i blagdanima podsjetnik je na pučko vremenoslovlje - stare narodne izreke o vremenu i na njihovog medijski najvećeg promotora - mr. sc. Milana Sijerkovića. Osim tih izreka, zbirka sadrži i znanstveno utemeljene prognoze u stihu i rimi, u kojima se spominju sveci i blagdani, te ističe razlike i valjanost ta dva izvora "vremenskih prognoza".

Zbirka je istodobno i pokušaj pojašnjenja prednosti, mana i korisnosti u svakodnevnom životu tih zanimljivih izreka nastalih u doba kad nije bilo kvalitetnih meteoroloških prognostičkih izračuna temeljenih na znanstvenim istraživanjima, a i svojevrsno upozorenje na aktualne klimatske promjene....

Vjersko-prognostičke mudrolije iz pučke meteorologije prvi su dio zbirke, i to samo one u kojima se spominju sveci i vjerski blagdani. Osim njih, u zbirci se nalazi i znanstveno utemeljena meteorima o svecima i blagdanima, nastala od 2014. godine, pa se, između ostaloga, možemo podsjetiti na neke nedavne vremenske događaje i (ne)prilike.

U cilju promocije meteorologije i "rimovanja" - u trećem dijelu zbirke nalaze se "aforistične prognoze" ili možda razumljivije - najave, naslovi vremenskih prognoza koji su se povremeno pojavljivali na dijelu medijskih platformi HRT-a s meteorološkim sadržajem, a u četvrtom dijelu ponovljene su "klimatske rime" iz prve zbirke meteorima "Rimovane meteoprognoze u doba koronaviroze".

9530030
978-953-50373-4-7
Naklada Vakula
I. izdanje, Zagreb
Meki
2023.
15 x 21 cm; 104 str.