Eva kao drukčija

Egzemplarno istraživanje ranoga kršćanstva i srednjega vijeka

180,00 kn
s PDV-om

Knjiga se pojavljuje kao prva u novopokrenutom nizu Prinosi feminističke teologije unutar KS-ove rubrike Polazišta i predstavlja prerađenu autoričinu disertaciju u kojoj ona analizira Evu u umjetnosti i teologiji ranoga kršćanstva i srednjega vijeka.

Nakon uvoda u kojem otvara problem teološkoga govora o biblijskoj Evi, a samim time i o ženi, autorica analizira ključne teološke tekstove za oblikovanje teologije žene od patristike do srednjega vijeka, komentirajući njihov podtekst i spregu s prikazivanjem žene u likovnoj umjetnosti.

Autorica analizira teološke tekstove koje su pisali muškarci i koji imaju službeni status na teološkim učilištima i tekstove žena koji su u povijesti teologije marginalizirani. Ovim djelom Monika Leisch-Kiesl pokazuje kako se može ophoditi s baštinom kršćanske tradicije i teologije, a da se nužno ne zapadne u njezine opreke.

Knjiga nikako nije feministički obračun s 'muškim' načinom mišljenja, nizanje novih 'dokaza' u prilog feminističkom stajalištu, nego obrazloženje zbog čega je uopće došlo do opreke muško-žensko ponajprije u samome mišljenju, a onda i u likovnoj umjetnosti i u antropologiji svakodnevice.

Autorica je povjesničarka umjetnosti i teologinja u Linzu.

9270660
978-953-11-0737-2
Kršćanska sadašnjost
I. izdanje, Zagreb
Meki
2014.
357
14 x 19,2 cm; 357 str.
Polazišta
Teologija