Mučeništvo strpljivosti

Sveta Stolica i komunističke zemlje (1963.-1989.)

90,00 kn
s PDV-om

Nakon 1945. u zemljama srednje i istočne Europe koje su pale pod sovjetsku hegemoniju život Katoličke Crkve tijekom dvadeset godina marksistički režimi uništavali su zatvaranjima i deportacijama velikoga broja biskupa, ukidanjem sjemeništa, redovničkih instituta i katoličkih škola, ateističkim odgojem mladeži, diskriminacijom vjernika.

Tek početkom šezdesetih godina s razvojem međunarodnoga života, pontifikatom Ivana XXIII. i otvaranjem Drugoga vatikanskog koncila pojavljuju se bojažljivi prozorčići mogućega dijaloga Svete Stolice s tim režimima...

Autor o svemu tome u knjizi Mučeništvo strpljivosti pripovijeda u prvome licu: slutnje Ivana XXIII., ozračje Drugoga vatikanskog koncila, strpljivost i žilavost Pavla VI. i potom izbor Ivana Pavla II., pape koji je došao s Istoka i komunističkim režimima odaslao odlučan izazov na svim područjima sve do pada Berlinskoga zida 1989. Pripovijedanje Agostina Casarolija vraća ozračje i političku klimu Europe koja je danas neprepoznatljiva, te pruža novu neobjavljenu točku promatranja s koje se može gledati povijest dvadesetoga stoljeća.

9350340
978-953-151-391-0
Kršćanska sadašnjost
I. izdanje, Zagreb
Meki
2001.
11 x 18 cm, 480 str.
Znakovi i gibanja