Velika šutnja

Autori:

Sida Košutić
95,00 kn
s PDV-om

U Velikoj šutnji Sida Košutić (1902-1965), u doba socijalističke Jugoslavije, a dijelom i danas, zanemarena hrvatska književnica kršćanske provenijencije, svojim nas neimenovanim Znancem vodi u svijet moćnih i utjecajnih – i onih koji to žele postati – s jedne strane, te u svijet malenih, s druge strane.
Razotkriva nam i zaprepašćujuću i bolnu te skrovitu i ohrabrujuću povezanost među različitim životima. Njezinim očima promatramo ljude koji su za svoj uspjeh – ili makar njegov privid – spremni plaćati tuđim životima, nimalo se zbog toga ne uznemirujući.
Promatramo i ljude koji pristaju na neuglednost da bi našli prostora za očitovanje svoje ljudskosti i pomogli zanemarenima i gurnutima u stranu da žive svoje dostojanstvo (…) Znanac, glavni lik u romanu, svojom ljudskošću i jasnoćom neprevarljivo ukazuje na prave vrijednosti, no svojom jasnoćom katkada zbunjuje i najbliže, sve dok ne proniknu u prave razloge njegovih pristupa i postupaka. Osobe bliske Sidi Košutić u liku Znanca prepoznavale su jedan od najsvjetlijih likova hrvatske zbilje (i ne samo) onog vremena.
(Prema Pogovoru Stjepana Lice)


9360390
978-953-11-0691-7
Kršćanska sadašnjost
I. izdanje, Zagreb
Meki
2012.
13 x 20 cm, 320 str.
Zrno