Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Kana, kršćanska obiteljska revija, lipanj 2015. Br. 6/499

-- --


Novi broj Kršćanske obiteljske revije „Kana“ za mjesec lipanj prati crkvena, društvena i kulturna događanja u nas i u svijetu, posebno u kolumnama svojih stalnih suradnika.

Tako Josip Grbac piše o problemu Imunološkog zavoda postavljajući odluke politika u etičke okvire te piše: „Ono što šokira jest činjenica da se u Hrvatskoj već godinama ponavlja isti scenarij. Kada nastupi predizborna groznica u prah padaju sva obećanja, etička načela, ekonomske strategije, interesi građana ili sveopće javnosti, opće dobro (…) Priča s Imunološkim zavodom, koliko tragična bila, kako za zaposlenike Zavoda, tako i za sve hrvatske građane, samo  je dodatno skinula maske, te je ciljeve hrvatske politike učinila transparentnima i onima koji to do sada nisu uspijevali uvidjeti“, kaže Grbac u tekstu kojeg je naslovio „Hrvatska krv i plazma a tržištu“.

O odnosu bl. Alojzija Stepinca prema slovenskim svećenicima, posebice u okvirima prijepora oko njegovoga proglašenja svetim, piše Stjepan Baloban, a Tonči Matulić bavi se temom „nemilosrdnosti“ hrvatskoga antifašizma. „U naslovu ovoga napisa bačena je sjena i sumnja na hrvatski antifašizam riječima nemilosrdnog lica. Za to postoji više razloga“, piše Matulić podsjećajući na izjavu kardinala Josipa Bozanića u homiliji na euharistijskome slavlju u Bleiburgu u svibnju 2015. godine prigodom 70. obljetnice 'Bleiburške tragedije' hrvatskoga naroda u kojoj govori o dvama antifašizmima, onom domoljubnom antifašističkom otporu iz II. svjetskog rata i onome drugome koji se pojavljuje pedesetih godina na temelju kojeg se onda danas izmišlja tzv. fašizacija Hrvatske pa Matulić zaključuje: „Nemilosrdno lice komunističkoga hrvatskog antifašizma pokazuje posljednjih godina sve više prijetećih bora. Doista se može govoriti o novoj ideologiji antifašizma koja otvoreno pokazuje zatrovanost i zadojenost komunističkim totalitarizmom s njegovom pseudo-religijskom retorikom i ikonografijom“.

O tome kako se vjernik danas istinito očituje u društvu, piše Bono Zvonimir Šagi: „Tendencija u suvremenom kretanju religioznosti – da se vjera/religija shvati kao isključivo stvar osobnog doživljaja – kao i naoko njoj suprotna tradicionalistička tendencija koja čezne za bezličnim manifestativno-masovnim izrazom vjere, zaoštrava pitanje odnosa subjektivnog i objektivnog, privatnog i javnog, osobnog i zajedničkog“, piše p. Bono.

Vladimir Pavlinić nastavlja svoju kolumnu „Iz drugog kuta“, a u svome napisu i pogledu iz drukčije, engleske, perspektive naslovljenom „Stoljeće religije, ne sekularnosti“ kritički se osvrćući na poimanje sekularizacije u nekih naših političara i javnih djelatnika pokazujući brojkama na engleskome primjeru kako „sekularizacija nije kraj kršćanstva niti znak bezbožnosti Zapada, već najnoviji izraz kršćanstva.“ Livio Marijan nastavlja prikazivati tzv. Istočne kršćane, a u ovom su broju pobliže opisani kopti.

O Papinom priznanju Palestine piše Tonči Tadić , o biblijskoj, židovskoj temi t


 • Nakladnik: Kršćanska sadašnjost d.o.o.
 • ISBN:
 • Kataloški broj: 1004499
 • Format: 20,8 x 27,5; 68 str.
 • Godina izdanja: 2015.
 • Uvez: Meki
 • Područje: Časopisi
 • Biblioteka: Kana
 • Izdanje: I. izdanje, Zagreb

naslovi slične tematike

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
 • Kupujte naslove iz naše ponude
 • Primajte obavijesti o novim naslovima
 • Kreirajte svoju listu želja
 • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.