Pretraži u novostima

'Smutnje po Mateju': Nova zanimljiva knjiga koja osvjetljava evanđelje!

- Kategorija : Novosti

Smutnje po Mateju nova je knjiga fra Stipe Kljajića u izdanju Kršćanske sadašnjosti koja donosi izbor evanđeoskih ulomaka koji pred čitatelje nerijetko stavljaju određeni interpretacijski problem ili dilemu i čije razumijevanje zahtijeva pažljivo tumačenje. Je li Isus znao sve dok je kao čovjek zemljom hodio? Je li Matejevo pravo ime bilo Matej ili Levi? Što znači biti „siromašni duhom“? Zar je „svadbeno ruho“ toliko važno da zbog njega možemo izgubiti raj? Što znači da se moramo čuvati „farizejskog i saducejskog kvasca“? Je li Isus imao braću i sestre? U čemu se sastoji „znak Jonin“? To su samo neka od intrigantnih pitanja na koja autor knjige Smutnje po Mateju, izv. prof. dr. sc. Stipo Kljajić, odgovara kao vrstan poznavatelj Matejeva evanđelja i idealan vodič kroz njegove tekstove, napose one koji nas mogu lako „smutiti“, odnosno zbuniti.

Na te i druge „smutnje“ autor nudi argumentirane i egzegetski potkrijepljene odgovore.

Autor nas vraća na evanđeoski tekst i po potrebi briše s njega patinu prašine kako bi se ponovno otkrilo lice našega Učitelja, kako bi se probudila prečesto uspavana savjest nas vjernika te kako bi do nas ponovno dopro Kristov poziv da zajedno s njime, i jedni s drugima, budemo neumorni i beskompromisni graditelji nebeskoga kraljevstva.

Fra Klajić knjigu započinje s tekstovima o Isusovu rođenju, preko onih o njegovu javnom djelovanju sve do muke, smrti i uskrsnuća. Ukazuje na eventualne nejasnoće u izvornom grčkom tekstu, objašnjava kontekst u kojem pojedine tvrdnje valja razumjeti te upozorava na opasnost brzopletog zaključivanja. Pitko i britko tumači tekstove od kojih su nam mnogi itekako poznati, što ga međutim ne priječi da nam iznese nešto novo, neočekivano, što nas „izuva iz cipela“ i potiče na razmišljanje.