Pretraži u novostima

Godina molitve uz prikladno duhovno štivo Kršćanske sadašnjosti

- Kategorija : Novosti

Kad vam oduzmu sve, ostaju vam dvije ruke. Sklopite ih na molitvu i tada ćete biti najjači.

bl. kardinal Alojzije Stepinac

Početkom studenog papa Franjo najavio je da će 2024. godina, kao priprema za jubilej 2025., biti posvećena molitvi za katolike diljem svijeta. Godinu molitve potom je i službeno otvorio 21. siječnja nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja na Nedjelju Božje riječi.

"Želio sam da 2024. godina, kao priprema za jubilej 2025., bude posve posvećena molitvi" rekao je papa Franjo, uz želju da 2024. bude usmjerena velikoj „simfoniji“ molitve. Ponajprije, dodao je Papa, za obnavljanje želje za prebivati u Božjoj blizini, slušati ga i klanjati mu se.

Papa je pozvao sve vjernike na intenzivniju molitvu tijekom priprave za Svetu godinu, istaknuvši: "Idući mjeseci dovest će nas do otvaranja Svetih vrata, čime ćemo započeti Jubilej. Molim vas da intenzivirate svoju molitvu da biste se dobro pripremili za proslavu tog milosnog događaja i iskusili snagu Božje nade. Zato danas započinjemo Godinu molitve, odnosno godinu posvećenu ponovnom otkrivanju velike vrijednosti i nasušne potrebe molitve u osobnom životu, u životu Crkve i svijeta".

Jubilej 2025. – "Hodočasnici nade"

Podsjetimo, jubilarne godine obilježavaju se posljednjih stoljeća svakih 25 godina, počevši od one prve za vrijeme pape Bonifacija VIII., 1300. godine. Svaka jubilarna godina bila je osobito važna u duhovom, crkvenom i društvenom području života Crkve, a takva će, bez sumnje, biti i 2025. godina. 

Geslo Jubilarne godine 2025. jest "Hodočasnici nade". Sintagma je to kojom se želi potaknuti na ozračje nade i povjerenja. Papina bula proglašenja trebala bi biti objavljena početkom svibnja 2024., a Jubilej će svečano biti otvoren na Badnjak 2024., otvaranjem Svetih Vrata u Bazilici sv. Petra u Rimu.

Istodobno, 2025. se obilježava 1700. obljetnica prvog ekumenskog koncila u Niceji. Naime, 325. godine na tom su crkvenom koncilu formulirane osnove kršćanske vjere. Godina 2025. i u Hrvatskoj će biti u znaku drugih dvaju nacionalnih jubileja – proslave 1100. obljetnica hrvatskoga kraljevstva, kao i 1100. obljetnice održavanja nacionalnih sinoda 925. i 928. u Splitu, za vrijeme hrvatskoga kralja Tomislava.

Kako se pripremati u Godini molitve?

Predloženo je da se na biskupijskoj razini organizira „hodočašće molitve“ u smislu tečajeva ili “škola molitve” za cijeli Božji narod. Također, uvesti molitvu još dublje u svoju svakidašnjicu može se i razmatranjima duhovne literature. Obilje prigodnih naslova može se pronaći u izdanju Kršćanske sadašnjosti. U toj prigodi izdvajamo nekoliko knjiga:

1. Molitva. Dah novoga života (Papa Franjo)

Čuda postoje. No potrebna je molitva! Odvažna molitva, koja se bori, koja ustrajava…

Ova knjiga sabire najznačajnije riječi pape Franje o molitvi, kako bi pomogla kršćanima da žive osobni odnos s Gospodinom. Posebno mjesto u ovoj zbirci zauzimaju kateheze koje je Papa održao na temu Očenaša na audijencijama srijedom.

2. Kako danas moliti? (Jörg Zink)

Kad molimo, potrebno nam je otvoreno nebo. Inače, razgovaramo sami sa sobom.

Svoju iznimno traženu knjigu o potrebi i načinima molitve Zink je oblikovao s puno umijeća i iskustva, opremio je spoznajama, mudrošću, poetikom i primjerima. Čitatelj može listati ako traži određenu misao koju drži važnom, a iskusni mu autor prenosi uvjerenje kako molitva neće biti pretežak zadatak samo ako uloži sve da bi sve dobio.

3. Budni budite i molite (Tomislav Ivančić)

Mi ćemo uvijek zaostajati ako budemo gledali u ljude, u sebe i u probleme oko sebe. Dok gledamo u Boga, mi idemo.

Ova mnogima omiljena knjiga namijenjena je svima koje zanima molitva kao iskustvo Božjega djelovanja u svijetu. Ona će dobro doći svima koji traže smisao, „koji žele probiti imanenciju i pronaći onoga koji se tajanstveno skriva i otkriva u svijetu.“ Knjiga je dostupna i u aplikaciji eKS kao eKnjiga.

4. Snaga molitve zagovora (Katerina Lachmanová)

Molitva za druge nipošto nije nešto što nam preostaje nakon što smo iscrpili sve mogućnosti u želji da pomognemo drugome čovjeku već je ono najbolje što mu možemo dati. Kako moliti za druge, kako ih zagovarati kod Boga odgovorit će i ova knjiga koja polazi od klasičnih uzora poput sv. Terezije iz Lisieuxa do osvjedočenih suvremenika.

5. Molitva kao susret (Anselm Grün)

Da bi bio pravedan prema problemima koje mnogi imaju s molitvom, autor želi u ovom malom sveščiću uvesti jedan drugi pojam koji mu se čini korisnijim: molitva kao susret.

6. Šutnja, molitva, dokolica (Ivica Raguž)

Usudili bismo se reći da kršćanska vjera stoji i pada sa šutnjom.

Ova je knjiga sjajno duhovno i teološko štivo za upoznavanje šutnje, molitve i dokolice kroz prizmu teološke meditacije.

7. Krunica naše Gospe (Romano Guardini)

Čitatelj bi se trebao osjećati kao da ga netko uzima za ruku i uvodi u svijet prožet tišinom, u kojem ga iskreno, srdačno i dobronamjerno susreću sveti likovi vjere.

Glasoviti njemački teolog Romano Guardini čini nam pristupačnom molitvu od koje su živjele generacije vjernika. Motritelj promatra iz Marijine prespektive središnji spasenjski događaj Božjega utjelovljenja. Na temeljni duhovni uvod nadovezuju se kratka teološka izlaganja pojedinih desetica i praktične upute za uvježbavanje ovog oblika molitve.

Ove i niz drugih prigodnih naslova potražite u knjižarama i web knjižari Kršćanske sadašnjosti.

Podjeli sadržaj