Pretraži u novostima

Neven Drozdek za Kanu: 'Kumstvo je ozbiljna stvar, ali vrlo komercijalizirana'

- Kategorija : Kana

U novom broju Kane za svibanj Iva Knežević razgovarala je s Nevenom Drozdekom, suvremenim autorom za djecu i mlade te angažiranim vjernikom-laikom, čiji je novi roman za krizmanike Nije to mala stvar odabrati kuma! Priča o Augustinu Kažotiću nedavno objavljen upravo u Kršćanskoj sadašnjosti. Neven Drozdek autor je koji na autentičan i prirodan način povezuje teološke teme sa stvarnošću suvremenog djeteta, njegov rad obilježava moderan izričaj smješten u ruho tradicionalnih kršćanskih vrednota, vrlo rijedak spoj na književnoj sceni. Dio razgovora slijedi u nastavku, a ostatak čitajte u Kani za svibanj 2024.

Poštovani gospodine Drozdek, Vaša nova knjiga Nije to mala stvar odabrati kuma! Priča o Augustinu Kažotiću nedavno je objavljena u Kršćanskoj sadašnjosti. Za početak Vam čestitamo na ovom zabavnom romanu za djecu i mlade! Recite nam što je potaknulo ideju pisanja knjige koja kombinira priču o dječaku kojega čeka težak zadatak odabira krizmanog kuma te priču o životnom putu Augustina Kažotića. Zašto baš Augustin Kažotić?

700. je obljetnica od smrti blaženoga Kažotića. Čim sam zagrebao ispod površine vlastitog neznanja o tom, još jednom u nizu velikana koje smo nepravedno gurnuli u stranu, otkrio sam ljudsku i vjerničku veličinu koja me oduševila i potaknula na istraživanje. 

Kumstvo je vrlo ozbiljna stvar, ali danas prilično komercijalizirana i u svojoj osnovi degradirana. Ovo je djelo svojevrsno promišljanje o značenju kumstva, a blaženi Augustin izvrsno se uklopio u fabulu prateći glavnog junaka na njegovom putu promišljanja o odabiru kuma.  

Često ste okruženi mladima. Je li mit da oni danas čitaju manje nego ikada ili je stvarnost pak drukčija? Kako procjenjujete njihovu volju i zainteresiranost za čitanje?

Nikada nije bilo lako sjesti za ozbiljnu knjigu i početi čitati. Kada se krene – ne staje se, a osjećaj nakon što se pročita kvalitetno djelo je odličan, tako je bilo i tako će uvijek biti.  Generacija ovisnika o „ekranima“ ne trpi strpljivost koju knjiga zahtijeva. Važno je stoga zavoljeti knjigu od malih nogu. Roditelj koji čita sa svojim djetetom i koji s njim razgovara o pročitanom pomaže svom djetetu zavoljeti čitanje. Doprinos čitanja za višeslojni razvoj djeteta nema adekvatne alternative.  

Na koji način knjiga, pogotovo u ovo suvremeno doba kada su mladima nadomak ruke dostupne najrazličitije tehnologije, utječe na njihov razvoj? 

Na temelju slavne knjige snimljen je popularni kinohit. Film je dobio izvrsne kritike i svidio se svima osim onima koji su prije no što su ga pogledali pročitali djelo na temelju kojega je nastalo. Njima je film siromašan, ograničen, razočaravajuć. Nijedno gotovo rješenje ne može supstituirati svijet koji stvara naša vlastita mašta. Od osnovne škole do fakulteta povratne su informacije iste; posljedice nečitanja su porazne, ne samo za vokabular već i za mogućnost formiranja misaonih koncepata i stvaranja modela za iznošenje vlastite nutrine. 

Katoličku duhovnu literaturu pišete u suvremenom ruhu. Kako djeca i mladi reagiraju na duhovne teme? 

Djeca i mladi s velikom pozornošću slušaju odraslog koji im svjedoči svoju vjeru. Bude tu i podsmijeha i pokušaja provokacije, ali nemam nikakav problem s tim da stanem pred djecu i da im govorim o ljubavi prema Crkvi i o tome kako živimo u prekrasnoj zemlji. Osobit dojam na djecu i mlade ostavljaju stvarne anegdote iz života naših velikana, npr. oca Ante Gabrića, Ruđera Boškovića, Didaka Buntića... 

Kao angažirani vjernik laik aktivni ste u župi, imate iskustvo u pastoralu djece i mladih. Što biste rekli kakav je danas odnos mladih prema Crkvi, jesu li dovoljno prisutni i aktivni u župama?

Mislim da je tu računica vrlo jednostavna.  Mlade i djecu mogu privući samo autentični vjernici, oni koji žive svoju vjeru. Gdje župa moli i posti, gdje svećenik živi svoje zvanje uz herojski napor, tamo se ljudi ispovijedaju i pričešćuju. U takvoj župi sigurno će biti i mladih. 

Intervju u cijelosti potražite u tiskanom i eIzdanju Kršćanske obiteljske revije Kana.

Podjeli sadržaj