Pretraži u novostima

Predstavljena knjiga 'Intenzivna njega. Zapisi jednog duhovnika.'

- Kategorija : Novosti

U nedjelju 3. rujna 2023. u franjevačkom samostanu u Dubravi predstavljena je knjiga “Intenzivna njega. Zapisi jednog duhovnika” autora fra Željka Barbarića.

Na početku je sve prisutne u dupkom punoj dvorani pozdravio fra Željko. U neformalnom tonu i uz vedar humor, autor se prisjetio različitih okolnosti u kojima je nastala ova knjiga. Iako se, kako sam fra Željko ističe, tijekom njegova školovanja to ničim nije dalo naslutiti, budući da se mučio, primjerice, učenjem pisanih slova, kao i s jedinicama iz hrvatskog jezika, danas je autor dviju knjiga (prva je izdana pod naslovom Pretežno vedro).

Knjiga je nastala tijekom dva ili tri mjeseca u periodu, kako je to autor opisao, “hipermanične produkcije”, u sklopu koje je svakodnevno pisao nekoliko sati, sabirući i prebirući svoja iskustva, doživljaje, sjećanja i razmišljanja pretežno za vrijeme svog boravka na studiju u New Yorku, gdje je studirao terapeutsko savjetovanje.

Intenzivna njega. Zapisi jednog duhovnika sastavljena je od 34 priče pisanih u formi svojevrsnih pisama ili razgovora s najboljim prijateljem. Fra Željkove priče su nenametljive, prožete svakidašnjim, naoko običnim događajima, ali ispričane i viđene budnim i bistrim okom koje nas vodi onkraj površnoga i jednoznačnoga. 

O knjizi je najprije govorila dr. sc. Dolores Grmača, izvanredna profesorica na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu i fra Željkova profesorica hrvatskog iz gimnazijskih dana. Na stručan način predstavila je najvažnija obilježja ove knjige, njezine stilske elemente i vrijednost, povlačeći paralelu između, primjerice, poimanja vremena po sv. Augustinu i autorovog pristupa vremenu, kao i iznimnu asocijativnost prisutnu u ovim ulančanim pričama koje mogu funkcionirati i poput svojevrsnog romana.

Matej Lovrić bio je jedan od čitatelja knjige u rukopisu, a član je i zaposlenik Zajednice Arka, zajednice osoba sa i bez intelektualnih teškoća. Opisao je prvi susret i upoznavanje Arke i fra Željka, koji u knjizi govori o Arci i njezinim prijateljima.

Tomislav Kasić je u ime Kršćanske sadašnjosti govorio o knjizi i o tome zašto je ona zanimljiva s aspekta izdavaštva. Naveo je da knjiga izdana u sklopu biblioteke Izvan nizova, uz bok mnogim vrijednim naslovima koji govore o aktualnim ljudskim, crkvenim i religioznim temama. Također, ova knjiga prošla je podugačak put da bi stigla do svojih čitatelja, sljubila se s njima i ostavila svoj dojam na njih i na tome je čestitao autoru.

Na kraju predstavljanja fra Željko se još jednom obratio prisutnima. Podijelio je svoje olakšanje time što je posao oko knjige priveden kraju te zahvalio svima na prisutnosti.

Sav prihod od prodanih primjeraka na predstavljanju knjige autor daruje zajednici Arka-Korablja u Zagrebu.

Podjeli sadržaj