Pretraži u novostima

Predstavljena knjiga "Promjene vrijednosnog sustava u demokratskoj Hrvatskoj"

- Kategorija : Novosti

U utorak, 16. svibnja, u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu predstavljena je knjiga Promjene vrijednosnog sustava u demokratskoj Hrvatskoj, u izdanju Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Kršćanske sadašnjosti te pod uredničkim zborom s Josipom Balobanom, Silvijom Migles, Krunoslavom Nikodemom i Sinišom Zrinščakom.

 

 

Ovo nije knjiga za jednokratnu uporabu, već priručnik koji bi svatko tko stoji pred nekom važnom odlukom – koja se tiče našeg društva i općeg dobra – trebao konzultirati i vidjeti „stojim li iza toga samo ja, neka privilegirana elita ili kvorum građana koji do toga drži“, poruka je recenzenta knjige dr. sc. Josipa Grbca.

U knjizi se tako jasno pokazuje priroda odnosa između osobne i crkvene religioznosti, koje mi često poistovjećujemo, te se više ne može reći da svi koji vjeruju u Boga vjeruju i u Crkvu – a takvih podataka do ove knjige prije u Hrvatskoj nismo imali.

 

Profesor emmeritus Pero Aračić primijetio je da je kršćanstvo među Hrvatima – kojih smo iseljavanjem izgubili oko pola milijuna u posljednjih desetak godina – zapravo tradicionalno kršćanstvo, no i ta tradicija polako nestaje.

„Vrjednote se polako gube, iako ono što mi očuvamo i čuvamo jest tradicionalno, ono ne može izdržati navalu modernizma i svega onoga što modernizam sa sobom nosi. U tom kontekstu ja nisam optimist za hrvatsko kršćanstvo, i stalno govorim kako bismo trebali raditi s ostatkom – ‘ostatkom ostataka’.”

 

Sociolog dr. sc. Dragan Bagić primjećuje, temeljem ovih istraživanja, sve veću heterogenost hrvatskoga društva, a boji se da sve to ide i u pomalo nezdravom smjeru.

Proces razvitka te heterogenosti ide u smjeru izrazite politizacije identiteta i vrijednosti, te se u velikoj mjeri politički procesi i politička mobilizacija oslanjaju baš na katolički identitet – „u dobrom dijelu na vrijednosti, pogotovo neke vrijednosti koje proizlaze iz katoličkog svjetonazora.”

 

O ovom djelu od iznimne važnosti za hrvatsku suvremenu zbilju govorili su i dr. sc. Pero Aračić, dr. sc. Dragan Bagić i dr. sc. Josip Grbac te, ime izdavača, dekan KBF-a dr. sc. Josip Šimunović i direktor KS-a dr. sc. Stjepan Brebrić.

 

 

 

Podjeli sadržaj