Komplet - Ekologija

Pet naslova s ekologijom kao zajedničkim nazivnikom: enciklika pape Franje Laudato si’, zbornik Laudato si’! Kako mijenjati stil života?, Pismo za svijet, Naša majka Zemlja te Zemlja, dom, posao.

Autori:

33,18 €
s PDV-om
Težina: 1.80 kg

Cjelovita ekologija zahtijeva duboko unutarnje obraćenje, napominje to redovito papa Franjo u svojim govorima, a kršćanskim čitanjem ekoloških izazova bavi se i nekoliko knjiga u izdanju Kršćanske sadašnjosti. Svjedočimo epohalnim ekološkim promjenama, uništavanju okoliša koji je u svojoj biti temeljno dobro, a upravo literatura koja se s kršćanskoga stajališta bavi ekologijom može biti putokaz kršćanima u budnom i pouzdanom čitanju znakova vremena. U toj prigodi, Kršćanska sadašnjost izdvojila je pet naslova s ekologijom kao zajedničkim nazivnikom: enciklika pape Franje Laudato si’, zbornik Laudato si’! Kako mijenjati stil života?Pismo za svijetNaša majka Zemlja te Zemlja, dom, posao.

Pet naslova u paketu

Jasnu je poruku o ekologiji, zajedničkoj brizi za zajednički dom Papa poslao još enciklikom Laudato si’, a odjek te enciklike među hrvatskim je znanstvenicima rezultirao sjajnim skupom, a potom i zbornikom: Laudato si’! Kako mijenjati stil života? (Stjepan Baloban & Dubravka Petrović Štefanac, ur.). Knjiga je nastala kao odgovor na središnju poruku pape Franje u socijalnoj enciklici Laudato si’ i svojim bogatim sadržajem na 290 stranica daje svoj doprinos dijalogu i javnim raspravama o zaštiti okoliša u Republici Hrvatskoj te istodobno daje potporu i „različitim pozitivnim inicijativama“ koje postoje u crkvenom i u društvenom životu, rezultat je prave interdisciplinarne suradnje.

Knjiga Naša majka Zemlja također se bavi temom ekološkoga izazova – sabire riječi, tekstove, govore i homilije pape Franje na temu očuvanja stvorenoga svijeta i promicanja dostojanstvenoga života za svakog čovjeka.

"Ovo je vrijeme da se ponovno naviknemo moliti uronjeni u prirodu, u kojoj se spontano rađa zahvalnost Bogu Stvoritelju. […] Ovo je vrijeme razmišljanja o našim načinima života […] Trenutak je da prijeđemo, brzo i odlučno, na oblike čiste energije te održive i kružne ekonomije", kaže Papa.

U knjigu nas uvodi predgovor ekumenskoga patrijarha Bartolomeja, koji naglašava suglasje između pravoslavaca i katolika u zaštiti – u svjetlu vjere u Krista – dara stvorenoga svijeta i ljudskoga života, ponajprije u njegovim najkrhkijim i najnezaštićenijim pojavama.

Također s potpisom pape Franje jest i knjiga Zemlja, dom, posao. Riječ je o tri govora pape Franje upućenih pučkim pokretima u kojima se dotiče gorućih tema suvremenog svijeta kao što su: privremeni radnici, obitelji beskućnika, seljaci bez zemlje, borba protiv privatizacije vode, obrana prehrambene neovisnosti, uvođenja univerzalne plaće i jamstvo nepovredivosti obiteljskog doma, odnosno protiv deložacija.

I dok se naglasak teme brige za sve stvoreno najčešće usmjerava na odrasle i struku, po strani ostaju nove generacije, oni najmlađi, na kojima briga za budućnost svijeta zapravo ostaje. Sjajan i pohvalan pristup temi otkrio je autor Hubert Gaisbauer koji je knjigom Pismo za svijet odlučio pokazati kako uglavnom zahtjevne tekstove crkvenoga učiteljstva predstaviti i prereći tako da budu razumljivi svima, posebice djeci. Premda sjajna enciklika pape Franje Laudato si’ ne spada u red teško razumljivih spisa crkvenoga učiteljstva, prevesti ju na jezik i sliku djece ipak je pokušaj vrijedan divljenja. Objašnjavajući, primjerice, pojmove poput enciklika, autor objašnjava i sve ostalo za što pretpostavlja da dijete neće odmah moći razumjeti. Tako tumači odakle naziv Laudato si’ i tada daje vrlo lijepi prikaz života, karizme i važnosti Franje Asiškoga.

9350631
Kršćanska sadašnjost
Znakovi i gibanja