Pretraži u novostima

Nova originalna znanstvena monografija Ivice Žižića: 'U duhu i istini'

- Kategorija : Novosti

Svaki put kad, svjesno ili manje svjesno, pristupamo liturgijskom slavlju, oživotvoruju se spone zajedništva vjere,

bivamo dionicima svete povijesti i milosne sadašnjosti. 

Ivica Žižić, U duhu i istini

Kršćanska sadašnjost objavila je novu knjigu teologa i antropologa Ivice Žižića, U duhu i istini. Teme iz liturgijske teologije i antropologije. Riječ je o originalnoj znanstvenoj monografiji nastaloj na temelju niza pojedinačnih istraživanja objavljenih u obliku članaka i studija u različitim domaćim teološkim časopisima i zbornicima.

Koristeći provjerene analitičke postupke, brojna vrela i opsežnu literaturu, autor je sustavno obradio niz tema koje inače nisu bile zastupljene u teološkoj literaturi te ih predstavio na vrstan znanstveni način.

Znanstveni prinos knjige U duhu i istini razvidan je osobito u iscrpnim analizama koje autor znalački provodi, ali i povezuje i smješta u kulturološki i filozofsko-teološki sklop. Svojim filozofsko-teološkim i teološko-pastoralnim studijama autor omogućuje bolje razumijevanje aktualnog kršćanstva, a time i zapadne kulture, te pruža jedinstvene uvide za dublje razumijevanje iskustva kršćanske vjere darovane i oblikovane liturgijskim slavljem.

Izborom tema i načinom njihove obrade i istraživanja, u kojima dominira Žižićev živahan i lucidan stil, Ivica Žižić priredio je vrijedno znanstveno djelo koje će jamačno biti nezaobilazna referenca širokog područja daljnjih znanstvenih istraživanja od teologije do kulturne antropologije. U duhu i istini će biti važno vrelo istraživačima u području liturgike, kulturne fenomenologije i antropologije, ali i svima drugima koje zanima kršćanska misao i obredna praksa.

Ivica Žižić, teolog i antropolog, bavi se kršćanskom obrednošću u antropološkoj, filozofskoj i kulturološkoj perspektivi. Uz nastavničku, razvio je plodnu znanstvenu aktivnost u domovini i inozemstvu. Autor je brojnih znanstvenih knjiga, studija i članaka na raznim jezicima iz područja liturgike, antropologije i kulture. Ovo je treća njegova knjiga u izdanju Kršćanske sadašnjosti, nakon knjiga Marginalije. Zapisi o svećeništvu i Slava križa, koje se mogu pronaći u svim KS-ovim knjižarama i web knjižari.

Podjeli sadržaj