Pretraži u novostima

Knjiga mjeseca: 'Ukazanja Blažene Djevice Marije između povijesti, teologije...'

- Kategorija : Novosti

Bog daruje marijanska ukazanja Crkvi, a ona su znak majčinske nazočnosti i Marijine majčinske službe.

Petar Lubina

"Mjesec svibanj potiče nas misliti i govoriti na poseban način o njoj. U biti, ovo je njezin mjesec", tvrdio je papa Ivan Pavao II. na početku sveopće audijencije na početku mjeseca svibnja 1979. godine. U svibnju, mjesecu koji posvećujemo svim majkama, a osobito našoj Majci Mariji koja nas svojim primjerom uči voljeti Isusa, prigodna knjiga mjeseca u Kršćanskoj sadašnjosti jest Ukazanja Blažene Djevice Marije između povijesti, vjere i teologije.

U organizaciji Papinske međunarodne marijanske akademije (PAMI) sa sjedištem u Rimu, Francuskog mariološkog društva i lurdskog svetišta od 4. do 8. rujna 2008. godine u Lurdu održan je XXII. međunarodni mariološko-marijanski kongres. Povod odabiru mjesta bila je 150. obljetnica Gospinih ukazanja četrnaestogodišnjoj Bernardici Soubirous u Masabjelskoj špilji kraj Lurda, što je zapravo uvjetovalo i temu koju je Kongres obrađivao: Ukazanja bl. Djevice Marije – između povijesti, vjere i teologije. 

Osim kronike kongresa u Lurdu, koju je prikazao tajnik PAMI Petar Lubina, u Zborniku je doneseno dvanaest predavanja koja su na tome skupu održali hrvatski teolozi mariolozi.

Koje su teme predavanja sadržanih u knjizi?

Obrađene su tako teme lika Gospe Lurdske u hrvatskoj književnosti, utjecaj ukazanja na život vjernika u marijanskim svetištima, prikaz hrvatskih marijanskih svetišta i brojne druge. 

Uz pregled popijevki Blaženoj Djevici Mariji Lurdskoj i Fatimskoj u hrvatskim molitvenicima i pjesmaricama XIX. i XX. stoljeća, knjigu krase i zanimljivi slikovni prikazi.

"Kao što su proroci pozivali narod na obraćenje tako i Marija ukazujući se izabranim osobama poziva preko njih ljude na obraćenje, molitvu, pokoru i pomirenje s Bogom. Kao što su proroci pozivali narod da ozbiljno shvati sadašnji trenutak povijesti spasenja, tako i Marija upozorava kako je Bog već moćno na djelu", navodi Adalbert Rebić u uvodu svojega rada sadržanog u knjizi.  

Knjiga Ukazanja Blažene Djevice Marije između povijesti, vjere i teologije u svibnju je dostupna po 30 % nižoj cijeni, a nabaviti ju možete za 14 € u knjižarama i web knjižari Kršćanske sadašnjosti. 

Podjeli sadržaj