Pretraži u novostima

25. obljetnica beatifikacije kardinala Alojzija Stepinca

- Kategorija : Novosti

„Dobri je Pastir za blaženoga Alojzija Stepinca bio jedini Učitelj: Kristov je primjer sve do kraja nadahnjivao njegovo ponašanje te je položio i život za stado, koje mu je bilo povjereno u posebno teškom povijesnom razdoblju.“ 

Ivan Pavao II. prilikom beatifikacije Alojzija Stepinca (3. listopada 1998.)

Sveti Otac Ivan Pavao II. prije 25 je godina proglasio blaženim Alojzija Stepinca, kardinala i nadbiskupa zagrebačkog. Bilo je to 3. listopada 1998. u Mariji Bistrici, ispred gotovo milijun vjernika iz Hrvatske i inozemstva, sedmorice kardinala, 70 biskupa i mnoštva svećenika. Ove je godine upravo u Mariji Bistrici obilježena obljetnica beatifikacije kardinala Alojzija Stepinca, gdje je zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša kazao da je Stepinac “dar Božji hrvatskom narodu”.

“Stepinac je dar, Božji dar hrvatskom narodu, u jednom od važnijih trenutaka njegove povijesti…. Slobodan od svake ljudske prosudbe i fabriciranih mišljenja vladajuće ideologije o njegovoj krivnji, prepustio je Božjoj providnosti da ga brani. Jer, mučenici nisu robovi ideologija, trendova i utjecaja, nego slobodni ljudi kojima je jedini smjerokaz Isus Krist i njegovo Evanđelje”, rekao je nadbiskup Kutleša predvodeći svečano euharistijsko slavlje na prostoru Crkve na otvorenom, koja nosi ime upravo prema kardinalu Stepincu. Apostolski nuncij u RH mons. Giorgio Lingua na početku svete mise stavio je zagrebačkom nadbiskupu palij, znak službe metropolita. 

Nakon popričesne molitve nadbiskup Kutleša izmolio je pred relikvijama bl. Alojzija Stepinca molitvu za njegovo proglašenje svetim.

Kršćanska sadašnjost objavila je niz djela o bl. kardinalu Alojziju Stepincu, a uz ovu važnu obljetnicu preporučujemo ih za čitanje:

Blaženi Alojzije Stepinac – baština koja obvezuje knjiga je koja na 360 stranica sabire homilije kardinala Josipa Bozanića održane na Stepinčevo u zagrebačkoj prvostolnici u od 1998. do 2008. godine.

Nadahnjivan likom i djelom svojeg prethodnika, zagrebačkog nadbiskupa i blaženika Katoličke Crkve Alojzija Stepinca, kardinal Bozanić ponajprije kao nadahnut propovjednik, sada kao autor ove knjige, čitateljima svjedoči i posreduje primjer čovjeka vjere i na Bogu utemeljene nade – blaženoga Alojzija Stepinca, koji je za nas, kako je istaknuo na Stepinčevo 1999. godine, znak, uzor i poziv kako vjerovati i kako se u životu nadati.

U knjizi je objavljeno i pastirsko pismo Najsvjetliji lik Crkve Božje u Hrvata, prevedeno i na talijanski i engleski jezik, koje je kardinal Bozanić napisao u povodu 100. obljetnice rođenja Alojzija Stepinca.

Alojzije Stepinac – Pillar of Human Rights knjiga je autorice Esther Gitman. Napisana na engleskome jeziku, ova knjiga istražuje kako je mladi svećenik iz ruralnog dijela Hrvatske, Alojzije Stepinac, postao junak svojega naroda, Katoličke Crkve i mnogih drugih diljem svijeta. Poput starozavjetnog proroka, nadbiskup Stepinac ostao je nepokolebljivo vjeran svojoj Crkvi i prirodnim zakonima tako što je bio glas savjesti tijekom triju totalitarnih režima. Branio je učenje Crkve i tako pokazao kako religiozan čovjek u skladu sa univerzalnim vrijednostima može pojmiti jedinstvo svijeta u njegovoj različitosti.

Nadbiskup Stepinac i Srbi u Hrvatskoj u kontekstu Drugoga svjetskog rata i poraća zbornik je radova  s istoimenoga znanstvenog skupa održanoga u organizaciji Zagrebačke nadbiskupije i Hrvatskoga 2015. godine. U središte znanstvenog pristupa uzima povijesni izvor i njegovu kritiku, što se nastoji analizirati i interpretirati sukladno duhu doba u kojem je nastao, mimo političkih, socijalnih i inih dnevno-političkih usmjerenja današnjice.

Osobit prinos Zbornika čine dvije cjeline historiografskog dijaloga hrvatskih i srbijanskih povjesničara o odnosu kardinala Stepinca prema vlastima Nezavisne Države Hrvatske te kardinalovu odnosu prema Srpskoj pravoslavnoj Crkvi.

Struktura zbornika slijedi utvrđeni red zbivanja za odvijanja znanstvenog skupa i podijeljena je u dvije osnovne cjeline – uvodnu i znanstvenu. U uvodnoj se uz pozdravne riječi kardinala Josipa Bozanića i prof. dr. sc. Željka Tanjića nalazi integralno izlaganje dr. sc. Esther Gitman popraćeno znanstvenim aparatom. Znanstveni dio Zbornika čini deset znanstvenih radova, a napose valja izdvojiti pogled iz britanske perspektive dr. sc. Robina Harrisa. Cjelokupni tekstovi objavljeni su i na hrvatskom i na engleskom jeziku u sklopu ovoga djela.

Izdvajamo i In search of cardinal Stepinac (Zvonimir Gavranović), Pio XII. i Drugi svjetski rat prema vatikanskim arhivima (Pierre Blet) te eKnjigu Bonaventure Dude, Razmišljam o Alojziju Stepincu. Nezaobilazno je spomenuti i knjigu Kad hrabrost prevlada, autorice Esther Gitman, u kojoj je cijelo jedno poglavlje posvećeno bl. Alojziju Stepincu, odnosno njegovoj ulozi u spašavanju Židova. Više o toj knjizi pronaći ćete ovdje.

Naslovna fotografija: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Kršćanska sadašnjost

Podjeli sadržaj