Pretraži u novostima

Knjige za izazovna vremena u KS-u uz Noć knjige i Knjiga svima i svuda!

- Kategorija : Novosti

„Trajna opasnost koju je donijelo »apokaliptičko čudovište« kao što je nuklearno oružje potaknula je na filozofsko-teološko promišljanje o ljudskoj naravi u ovoj epohi te o nekim paradigmama koje oblikuju naše društvo. Ne može se ostvariti mir u strahu“, piše vlč. Odilon Singbo u knjizi Poraz ljudskosti. Crkveni nauk u epohi nuklearnog oružja, ove godine prikladnoj uz Noć knjige čija je tema Kad je prizma kataklizma – knjige za izazovna vremena

Izdavačka kuća Kršćanska sadašnjost toj je temi pristupila izdvajanjem niza knjiga za suočavanje s izazovnim vremenima, tematski i sadržajno: apokaliptičnim scenarijem, pitanjima o ratu, budućnosti svijeta, Bogu, kršćanskoj mistici, grijesima, migracijama, siromaštvu, ekologiji i nizu drugih zanimljivih tema. 

I same teme izazovne su upravo za vrijeme u kojem živimo pa će čitatelj u izboru koji ove godine donosi Kršćanska sadašnjost zasigurno naići na intrigantno i kvalitetno štivo. Uz Noć knjige i akciju Knjiga svima i svuda niz se naslova od 23. do 30. 4. može pronaći na velikom popustu, od 20 % do 60 % u knjižarama i web knjižari Kršćanske sadašnjosti.

Novi naslovi sniženi su 20 %, a u rubrici Veliki popusti nalazi se stotinu starijih izdanja sniženih do čak 70 %. 

Predstavljanja knjiga 

Uz Noć knjige, 23. 4. u 19 sati predstavljamo knjigu prof. dr. sc. Tončija Matulića Bog i evolucija. Teološka šetnja evolucijskim perivojem u dvorani „Vijenac“ Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta u Zagrebu (Kaptol 29a). Uz projekt Knjiga svima i svuda održat će se predstavljanja još dviju naslova u izdanju Kršćanske sadašnjosti: zbirka pjesama Igora Zidića Pjevač u lišću predstavlja se 25. 4. u 12 sati u prostorijama Društva hrvatskih književnika, a knjiga Zašto sam slikala. Otkrivanje umjetnosti Ljiljane Matković-Vlašić 25. 4. u 18 sati u knjižari Kršćanske sadašnjosti na adresi Kaptol 1 u Zagrebu. Ulaz je slobodan za sve posjetitelje.

Knjige za izazovna vremena

Od prigodnih naslova, sukladno temi Kad je prizma kataklizma, izdvajamo nekoliko vrijednih knjiga:

Poraz ljudskosti. Crkveni nauk u epohi nuklearnog oružja (Odilon-Gbènoukpo Singbo)

Knjiga je to koja predstavlja novost na hrvatskom govornom području svojim originalnim i sustavnim pristupom, kao i znanstvenom metodom koja prikazuje povijesni razvoj i složenost teorije rata iz moralno-teološke, povijesno-filozofske te djelomično geopolitičke perspektive. Autorovo promišljanje u knjizi vrhunac doseže u zadnjem poglavlju gdje vlč. doc. dr. sc. Odilon Singbo donosi originalnu ideju nuklearne metafizike kroz koju nastoji filozofski, a i teološki promišljati o zagonetki zla koja se očituje kroz ljudsku želju da uništi druga bića svoje vrste.

Kad se sve tako ima raspasti. Razmišljanja o svršetku kulture i moderniteta (Fabrice Hadjadj)

Tekstovi ove knjige, istaknutoga francuskog filozofa i esejista Fabricea Hadjadja, teže povezivanju tradicije i moderniteta, eshatologije i kulture, pronicavosti pogleda pred smrću i njegovanja otvorenosti prema životu.

Ima đavla. Kako djeluje, kako ga nadvladati (Papa Franjo)

U stilu pape Franje, ovo nipošto nije neka teorijska demonologija. Knjiga sadržava sve tekstove u kojima je papa Franjo govorio o đavlu i njegovom djelovanju u svijetu, od 1999. (kada je bio biskup Buenos Airesa). Izjavio je, među ostalim, nešto što je u medijima odjeknulo kao senzacija: "Ima đavla, đavao postoji!" Knjiga je svojevrsni vodič koji konkretno prikazuje kako đavao djeluje i kako vjernik mora bdjeti nad svojim spasenjem.

Glavni grijesi (Lucetta Scaraffia, ur.)

U današnje vrijeme kada moderni čovjek često niječe grijeh, kada više nije sasvim jasno što je to uopće grijeh, kada se zanemaruje ova stvarnost zbog koje su velike civilizacije propadale urušavajući se u unutarnjoj slabosti, potrebno je opet razmišljati o naravi i posljedicama grijeha, te kako se boriti protiv njega. Ova će knjiga pomoći u tome, a u njoj je riječ o ciklusu propovijedi istaknutih pojedinaca kao što su Enzo Bianchi, Rino Fisichella i Gianfranco Ravasi.

GPS nejednakosti. Svijet očima pape Franje (Gino De Vecchis)

Knjiga je svojevrstan portret pape Franje i omiljenih tema njegovoga pontifikata koje, dakako, ne ostaju samo teme o kojima on ima što reći, nego su sredstva kojima on budi nadu, poziva na oprez i buđenje, opominje, tješi. Odrednica „GPS“ iz naslova knjige odaje jednu „geografsku“ crtu ovih prikaza i simbolizira sveobuhvatnost Papine djelatnosti. Mnoge su teme kojih se ova knjiga dotiče, od neravnopravnosti, nejednakosti, ekonomije, brige za stvoreni svijet, do brige za brata čovjeka, migrante, izbjeglice. 

Hrđa. Pobijediti korupciju u Crkvi i društvu (Peter Kodwo Appiah Turkson, Vittorio V. Alberti)

Kardinal Turkson istražuje različite korake u kojima se rađa i uvlači korupcija, od čovjekove duhovnosti do njegovih društvenih, kulturnih, političkih, pa čak i zločinačkih konstrukcija, objedinjujući te aspekte s obzirom na ono što je najveći izazov za nas: identitet i put Crkve. U ovoj knjizi pročitajte kako borbu Crkve protiv korupcije, organiziranog kriminala i različitih mafija objašnjava jedan »ministar« pape Franje.

Gdje je Bog? Kršćanska vjera u doba velike neizvjesnosti (Julián Carrón, Andrea Tornielli)

Mogu li sadržaji i dinamike kršćanstva još uvijek biti zanimljivi u društvu koje je na putu da postane poslijekršćansko? Uz ovo temeljno pitanje, u knjizi su satkana i mnoga druga zanimljiva, poput sljedećih: “Je li još uvijek moguć susret s Bogom u ovo naše doba, u ovom »protočnom društvu« u koje smo uronjeni? Jesu li sekularizacija i odbacivanje kršćanstva, ta današnja obilježja nekoć kršćanskog Zapada, znamen kraja vremenâ ili oni predstavljaju tek svršetak jednog razdoblja i početak drugoga? Zašto papa Franjo, na tragu svojih prethodnika tijekom posljednjih pedeset godina, toliko ističe milosrđe? 

Bog i evolucija. Teološka šetnja evolucijskim perivojem (Tonči Matulić)

Nova knjiga moralnoga teologa Tončija Matulića donosi rezultate znanstvenoga, to jest duhovno-intelektualnoga hrvanja vjere u božansko stvaranje s izazovima današnje dinamičke i evolutivne slike svijeta. Posrijedi je istinska teološka šetnja evolucijskim perivojem kao čudesnim djelom stvaranja dobroga i mudroga Stvoritelja.

Svemir – Znanje i čuđenje. Astrofizičke spoznaje i vjerska iskustva (Arnold Benz)

U ogromnim arhivima velikih suvremenih teleskopa Arnold Benz je odabrao mnoge snimke od kojih zastaje dah, te je uz njih nadopisao odgovarajuće kratke opise i objašnjenja. Nakon toga je sa suprugom napravio svojevrsni kolaž citata i slika, koji su više ili manje izravno povezani. Njihova je poveznica u čuđenju koje pobuđuju kroz ovu divnu knjigu.

Sve snižene naslove potražite u rubrici Akcije Veliki popusti na www.ks.hr ili u knjižarama Kršćanske sadašnjosti u Zagrebu, Zadru, Splitu, Osijeku, Karlovcu i Mariji Bistrici.

Podjeli sadržaj