Pretraži u novostima

Kako je utemeljen blagdan sv. Josipa radnika: 'Ovaj duh utječe na sve ljude'

- Kategorija : Novosti

Papa Pio XII. nije posvetio poseban dokument sv. Josipu, no učinio je nešto važno – ustanovio je liturgijsko slavlje sv. Josipa radnika na datum 1. svibnja.

Naime, u brojnim govorima upućenima supružnicima, o braku, obitelji i o odgoju djece Pio XII. spominje upravo svetoga Josipa. 

Među njima je najvažniji govor od 29. lipnja 1948. Kršćanskim radničkim udrugama Italije (tal. kratica: ACLI) u kojima je naznačio sv. Josipa kao zaštitnika radnika, a potom govor od 1. svibnja 1955., u prigodi desete obljetnice ACLI-ja kojom je ustanovio liturgijsko slavlje sv. Josipa radnika. Oba govora objavljena su u apostolskoj pobudnici pape Franje, Patris corde, te ih u povodu blagdana sv. Josipa radnika objavljujemo u nastavku:

Govor Pia XII. od 29. lipnja 1948. Kršćanskim radničkim udrugama Italije:

Bio je ožujak 1945. kad smo mi pozdravljali predstavnike ACLI-ja: dan velike, ali i gotovo samo nade. Vaša udruga iskreno i s povjerenjem radila je svoje prve korake; ali hod je bio dugačak, a cilj daleko.

Danas, u razmatranju vaše velebne skupine, moramo prepoznati da je Gospodinov blagoslov, od nas zazvan na vaše djelo, bio moćan i da vas je nebeski zaštitnik, kojeg smo vam tada dali, sv. Josip, pravedan i vjeran čovjek, izvrstan radnik, čudesno zaštitio.

Govor od 1. svibnja 1955., u prigodi desete obljetnice ACLI-ja kojom je ustanovio liturgijsko slavlje sv. Josipa radnika:

Mi smo otpočetka stavili vaša udruženja pod moćnu zaštitu sv. Josipa. Ne bi, naime, mogao postojati bolji zaštitnik koji bi vam pomogao da u vaš život prodre duh evanđelja. Kako smo doista rekli tada, iz srca Bogočovjeka, Spasitelja svijeta, ovaj duh utječe na vas i na sve ljude; istodobno, sigurno je da ni u jednoga radnika nije toliko savršeno i duboko prodro koliko u Isusova poočima, koji je živio s njim u najtješnjoj prisnosti i zajedništvu obitelji i posla. Tako, ako vi želite biti bliski Kristu, mi vam i danas ponavljamo: »Ite ad Ioseph«: Idite k Josipu! (Post 41, 55). [...] Drago nam je da vam možemo navijestiti našu odluku da ustanovimo – kao što doista i činimo – liturgijsko slavlje sv. Josipa Radnika, dodjeljujući mu upravo dan 1. svibnja. Primate li, predragi radnici i radnice, ovaj naš dar? Sigurni smo da da, jer ponizni drvodjelja iz Nazareta ne samo da utjelovljuje kod Boga i svete Crkve dostojanstvo radnika koji radi svojim rukama nego je također trajni čuvar vas i vaših obitelji koji proviđa.

Podsjetimo, uz apostolsku pobudnicu Patris corde  papa Franjo piše: »Svrha ovog apostolskog pisma jest uvećati ljubav prema ovomu velikom svetcu, potaknuti zazivanje njegova zagovora i nasljedovanje njegove krjeposti i njegova žara.« A da bi ovjekovječio povjeravanje cijele Crkve njezinom sveopćem zaštitniku, Papa je odredio da se počevši od 8. prosinca 2020., »na godišnjicu dekreta proglašenja kao i na svetkovinu Blažene Bezgrješne Djevice i Zaručnice prečistog Josipa, pa do 8. prosinca 2021., slavi posebna Godina svetoga Josipa, u kojoj će svaki vjernik moći po njegovu primjeru svakodnevno jačati svoj život vjere u potpunom vršenju Božje volje« Na taj način »svi će vjernici [...] imati mogućnost da molitvama i dobrim djelima uz pomoć sv. Josipa, glave nebeske Nazaretske obitelji, nastoje zadobiti utjehu i olakšanje u teškim ljudskim i društvenim nevoljama koje danas pogađaju suvremeni svijet.«

Apostolsku pobudnicu Patris corde potražite u knjižarama ili web knjižari Kršćanske sadašnjosti, a uz blagdan sv. Josipa prigodno štivo bit će i nova knjiga brata Dominiquea Josepha, Sveti Josip, kao i romansirani životopis ovoga velikog svetca, Tesar, iz pera Božidara Prosenjaka.

Podjeli sadržaj