Pretraži u novostima

Kardinal Sarah: tražimo li uistinu Boga?

- Kategorija : Novosti

Kardinal Robert Sarah, umirovljeni prefekt Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata otvorio je u nedjelju 1. kolovoza 32. Međunarodni molitveni festival – Mladifest u Međugorju.

Kardinal Sarah rođen je u Gvineji 1945. Bio je jedan od od najbližih suradnika pape Franje i jedna je od najvažnijih osoba današnjega katoličkog svijeta. Autor je više knjiga, a KS je dosad objavio sljedeće prijevode:

Snaga tišine. Protiv diktature buke

Zamalo će večer i dan je na izmaku

Bog ili ništa. Razgovor o vjeri.

U svojoj je propovijedi mladima i svim vjernicima uputio pitanje: tražimo li uistinu Boga? U svojim je knjigama kardinal Sarah često promišljao o sličnim temama. U nastavku donosimo njegovo razmišljanje iz knjige Snaga tišine. Protiv diktature buke

„Nužno je izići iz unutarnje zbrke da bi se našlo Boga. Unatoč smutnjama, trgovanjima, jeftinim nasladama, Bog ostaje šutljivo prisutan. On je u nama poput misli, poput riječi i poput prisutnosti kojoj tajni izvori nestaju u samome Bogu, nedohvatni ljudskim pogledima.

Osama je najbolje stanje u kojem se može slušati tišina Božja. Za onoga tko želi otkriti tišinu, osama je brdo na koje se treba popeti. Ako se čovjek izdvoji krećući u samostan, najprije će tražiti tišinu. Pa ipak, cilj njegove potrage jest u njemu. Šutljiva prisutnost Božja već je u njegovu srcu. Tišina za kojom nejasno težimo nalazi se u našemu vlastitom srcu i razotkriva nas Bogu.

Ali, nažalost, svjetovne sile, koje se nameću da oblikuju suvremenoga čovjeka, metodično odstranjuju tišinu.

Ne bojim se tvrditi da lažni svećenici modernosti, koji su navijestili svojevrsni rat tišini, ipak gube bitku. ta možemo ostati u tišini i usred najbučnijeg meteža, najgnusnijih nereda, posred dreke i huke tih paklenih strojeva koji pozivaju na iskoristivost i borbenost i tako nas trgaju iz svake nadzemaljske dimenzije i svakoga unutarnjeg života.“ 

Podjeli sadržaj