Pretraži u novostima

Knjiga mjeseca u KS-u: 'Samo jedna Crkva'

- Kategorija : Novosti

"Jedno je, naime, polog vjere, to jest istine koje su sadržane u našem časnom nauku, a drugo je način na koji su one naviještane, ali uvijek u istom smislu i istom značenju."

papa Ivan XXIII. 

Knjiga Samo jedna Crkva u Kršćanskoj sadašnjosti jest travanjska knjiga mjeseca. Mjesec je to u kojemu se posebno prisjećamo dvojice papa, pape Ivana Pavla II., preminulog 2. travnja 2005. godine, te Benedikta XVI., rođenog 16. travnja 1927., a za papu izabranog 19. travnja 2005.

Knjiga je ovo koja donosi usporedne glasove dvojice papa, pape Franje i pape Benedikta XVI., o ključnim temama Crkve i učiteljstva. "Novost u kontinuitetu" riječi su koje je Benedikt XVI. uporabio da bi definirao doprinos Drugoga vatikanskog koncila životu Crkve, a mogu se primijeniti na djelovanje svih papa u odnosu na djelovanje njihovih prethodnika. Kada je pak riječ o papi Franji, novost i kontinuitet imaju jedinstveno obilježje, jer je pontifikat pape Franje sve do konca 2022. godine i smrti Benedikta XVI. obilježen nazočnošću pape u miru. U godinama suživota dvojice papa vjernici su mogli zamijetiti ne samo posebnosti teoloških i pastoralnih stilova u tumačenju istoga učiteljstva nego i duboko zajedništvo u odanosti između dvojice papa. Upravo je ova knjiga trajni znak te prisne bliskosti.

"Bog nije apsurdan, iako je otajstvo.", "Moliti znači osjetiti da je smisao svijeta izvan svijeta.", "Bog ima slabost: slabost su mu ponizni.", "Ne znači da automatski zna ljubiti bližnjega onaj tko pohađa kuću Božju i poznaje Božje milosrđe.", "Sveci su oni koji mijenjaju svijet na bolje, trajno ga preobražavaju.", sve su ovo neke od dubokih riječi kojima nas pape poučavaju.

Kako u samom predgovoru knjige Samo jedna Crkva piše Pietro Parolin, državni tajnik Svete Stolice, ova je knjiga "'početnica kršćanstva' za reorijentaciju glede vjere, Crkve, obitelji, molitve, istine i pravednosti, milosrđa i ljubavi", a upravo duhovna utjeha dvojice prvosvećenika i različitost njihovih komunikacijskih stilova umnažaju vidike i obogaćuju iskustvo čitatelja, ne samo vjernika nego svih ljudi koji, u doba krize i nesigurnosti, prepoznaju u Crkvi glas koji može govoriti čovjekovim potrebama i težnjama.

Papa Franjo ovu je godinu otvorio kao Godinu molitve ususret Jubileju 2025., a upravo su stoga prigodne njegove riječi sadržane i u knjizi Samo jedna Crkva: „Isus potiče na molitvu u kojoj nikada ne treba 'sustati'. Svi prolazimo trenutke umora i obeshrabrenja, osobito kada se naša molitva čini neuspješnom. No Isus uvjerava: za razliku od nepoštenog suca, Bog spremno uslišava svoju djecu, iako to ne znači da on to čini u vrijeme i na način na koji bismo mi to htjeli. Molitva nije čarobni štapić! Ona pomaže da sačuvamo vjeru u Boga i pouzdajemo se u njega i onda kada ne razumijemo njegovu volju…Evo što molitva čini: preobražava želju i oblikuje ju po Božjoj volji, koja god ona bila, jer onaj koji moli teži ponajprije jedinstvu s Bogom, koji je milosrdna ljubav.“

Knjigu Samo jedna Crkva tijekom travnja možete pronaći u knjižarama i web knjižari Kršćanske sadašnjosti po 30 % sniženoj cijeni, za 18,2 eura.

Podjeli sadržaj