Pretraži u novostima

Kršćanska sadašnjost na Međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu

- Kategorija : Novosti

Međunarodni sajam knjiga u Frankfurtu ove godine od 18. do 22. listopada okuplja oko 4200 izdavača iz gotovo stotinu zemalja, a među njima su i hrvatski nakladnici. Na sajmu sudjeluje i izdavačka kuća Kršćanska sadašnjost koju ove godine predstavljaju zamjenica glavnog urednika Maja Petranović i voditelj uredničko-grafičkih poslova Dario Bumbar. Hrvatski nakladnici na sajmu imaju zajednički izlagački prostor u nacionalnom štandu.

Na fotografiji: zamjenica glavnog urednika Maja Petranović i voditelj uredničko-grafičkih poslova Dario Bumbar

Kršćanska sadašnjost na Međunarodnom sajmu u Frankfurtu redovito sudjeluje od svojih početaka te se ove godine predstavlja odabranim naslovima iz svoje ponude, potvrđuje i ostvaruje nove značajne suradnje i upija aktualne trendove i postignuća iz područja nakladništva.

Na to se za Kulturne minute HKR-a osvrnuo glavni urednik Kršćanske sadašnjosti, Stjepan Brebrić: „Hrvatska ima svoj nacionalni štand. Zajednica nakladnika i knjižara svake godine preuzima organizaciju zajedničkoga štanda hrvatskih nakladnika pa je u tome zajedničkome uključena i Kršćanska sadašnjost. Ponudili smo dvadesetak knjiga iz naše produkcije koje imaju određenu međunarodnu relevantnost. Primjerice, knjige mons. Nikole Eterovića na temu sinodalnosti te na temu vatikanske diplomacije. Kršćanska sadašnjost će ove godine biti zastupljena i na njemačkom štandu kod izdavača Herder (s knjigom Die leise Macht. Die Diplomatie des Heiligen Stuhls – Herausgegeben mit Kršćanska sadašnjost, Zagreb)“, kazao je dr. Brebrić.

„Naša iskustva sa sajmom u Frankfurtu vrlo su pozitivna“, dodao je. „U smislu komunikacije i praćenja onoga što je trenutno na području religioznog izdavaštva aktualno, to je mogućnost da se na jednom mjestu vidi ono što se u katoličkom izdavačkom svijetu preferira pa tako svake godine pokušavamo pokupiti onoliko naslova koliko je nama moguće u sljedećem razdoblju realizirati. Nas kao pretežno teološkog izdavača zanima ta vrsta literature“, kazao je direktor i glavni urednik Kršćanske sadašnjosti Stjepan Brebrić za HKR.

Kršćanska sadašnjost najviše surađuje s talijanskom izdavačkom kućom Libreria Editrice Vaticana, s njemačkoga govornog područja s kućom Herder, a intenzivirana je suradnja i s francuskim i talijanskim govornim područjem. Predstavnici Kršćanske sadašnjosti na Sajmu, Maja Petranović i Dario Bumbar, sudjeluju u nizu sastanaka i susreta s partnerskim izdavačima, dogovarajući suradnju vezanu uz naslove iz područja kao što su teologija, liturgija, duhovnost, crkvena povijest, kršćanska literatura za djecu i mlade. Već od prvoga dana sajma koji se ove godine održava jubilarni 75. put zabilježen je velik broj posjetitelja, a zemlja partner je Slovenija. Direktor Sajma, Juergen Boos, za medije je istaknuo da je Frankfurtski sajam knjiga “uvijek o humanosti” te je uz njegovu kulturnu ulogu naglasio i onu političku, uz suosjećanje za žrtve Hamasovih napada.

Podjeli sadržaj