Pretraži u novostima

Kršćanska sadašnjost objavila kršćanski klasik, Život svetoga Martina

- Kategorija : Novosti

Knjiga Život svetoga Martina novo je djelo biblioteke Kršćanski klasici u izdavačkoj kući Kršćanska sadašnjost. Riječ je o prijevodu djela čovjeka očarana milosrđem i humanošću sv. Martina, Sulpicija Severa. 

Sulpicije Sever nije bio samo Martinov poklonik već i njegov sljedbenik mišlju i djelom. To pokazuje u njegovu životopisu Vita Martini, jedinom pisanom izvoru iz kojega saznajemo sve ono što je do danas poznato o sv. Martinu. Među sekvencama iz svečeva života dominira glasovita scena dijeljenja plašta i darivanja polovice siromahu koja je do danas ostala prepoznatljiva ikonografska vizualizacija sv. Martina kao kolektivno sjećanje diljem svijeta. Ipak valja dodati da je folklorna baština mnogih hrvatskih krajeva blagdan sv. Martina povezala s vinom samo zato što blagdan sv. Martina, 11. studenoga, dotiče iskonsku vitalnu nît koja povezuje godišnji ciklus čovjeka i prirode. Tako se vrijeme Martinova čašćenja preklapa s vremenom dozrijevanja vina, čije je slavljenje tijekom vremena zasjenilo istinska znanja o sv. Martinu – prvom ranokršćanskom svecu koji nije bio mučenik zbog svoje vjere, već je svetost zaslužio milosrđem, najvećom i najhumanijom ljudskom vrlinom koja je ugrađena u temelje kršćanstva.

Sveti Martin, asketski redovnik i biskup iz Toursa, pionirski je lik monaštva u Galiji u 4. stoljeću, vremenu velikih promjena koje su snažno utjecale na povijest kršćanstva i na razvoj monaštva na latinskom Zapadu.

Ujedno je prvi ranokršćanski svetac koji svetost nije zaslužio mučeništvom, nego milosrđem, vrlinom koja je ugrađena u temelje kršćanstva.

Po čemu je ovaj svetac poseban i koji je njegov istinski značaj i pravi habit, doznajemo u djelu Vita Martini (Život svetoga Martina) Sulpicija Severa, Martinova suvremenika i sljedbenika.

U ovome izdanju, popraćenom Uvodom, iscrpnim Pogovorom te Malim terminološkim rječnikom za bolje razumijevanje povijesnoga konteksta i smisla hagiografije, prvi put imamo Vita Martini na hrvatskome jeziku, u prijevodu prof. dr. sc. Stjepana Kušara.

Izdanje Život svetoga Martina oplemenjeno je prizorima iz svečeva života slikarice Vjere Reiser, poput glasovite scene milosrđa na naslovnici knjige, u kojoj sveti Martin dijeli svoj plašt sa siromahom.

Bez Sulpicija Severa Martin bi bio i ostao samo Martinus, mali Mars. Svojim poznavanjem Martina i oduševljenjem Martinom Sulpicije je svojim čitateljima predočio lik velikoga Martina – velikoga po njegovoj dobroti kojoj je postao vičan i primjeran drugima zahvaljujući nasljedovanju Isusa Krista – a sada o tome možemo čitati i mi, na hrvatskom jeziku.

Knjigu potražite u knjižarama i web knjižari Kršćanske sadašnjosti.

Podjeli sadržaj