Pretraži u novostima

Kršćanski klasici na popustu

- Kategorija : Novosti

Među izdanjima Kršćanske sadašnjosti nalaze se brojna djela i bezvremenski duhovni klasici crkvenih otaca i naučitelja poput sv. Augustina i Ljudevita Montfortskog. Uz nadolazeći spomendan sv. Augustina (28. kolovoza), jednog od možda i najznačajnijih i najutjecajnijih teologa Crkve uopće, pripremili smo posebnu ponudu i od 30 % na niz izdanja iz naše biblioteke Kršćanski klasici.

 

Aurelije Augustin, Ispovijesti. Aurelije Augustin jedan je od najvećih svetaca i crkvenih naučitelja u povijesti Katoličke Crkve, a njegove Ispovijesti su remek-djelo i jedan od najpoznatijih klasika duhovne literature uopće. Augustinova poznata rečenica: »Nemirno je srce naše dok se ne smiri u tebi, Gospodine«, nezaobilazni je dio našega kulturnog naslijeđa.

Sveti Ljudevit Marija Grignion Montfortski, Duhovni spisi. Duhovnost sv. Ljudevita Grigniona Montfortskog dugo je prisutna u našoj Crkvi, a veže se uz prvi prijevod Rasprave o pravoj pobožnosti prema Presvetoj Djevici nadbiskupa Josipa Stadlera još 1894. godine. Od tada se ponavljaju različiti prijevodi te knjige, no prevedeni su i drugi spisi sv. Ljudevita na kojima su se, među ostalima, nadahnjivali o. Ante Antić, ali i blagopokojni papa Ivan Pavao II. koji je od toga sveca preuzeo i svoje papinsko geslo "Totus tuus" - "Sav tvoj".

Papa Grgur Veliki, Homilije o proroku Ezekielu. Ova knjiga veliko je djelo pape Grgura Velikoga – njegove homilije zasnovane na proroštvu proroka Ezekiela, i kako prevoditelj kaže u uvodu, „dostojno čovjeka koga je nepodmitljiva povijest sigurnim sudom proglasila Velikim“.

Jeronimove hagiografije (prir. Vinko Grubišić, Vesna Badurina Stipčević). Sveti Jeronim napisao je, među ostalim, i tri hagiografije: životopis sv. Pavla pustinjaka, sv. Hilarija opata i monaha Malka. Te su kratke hagiografije pisane s mnogo književnog nadahnuća, jezične svježine i stilske vještine tako da će oduševiti i suvremenog čitatelja.

Teodor Mopsuestijski, Katehetske homilije. Knjiga donosi šesnaest krsnih kateheza u kojima se tumači simbol vjere i razlažu otajstva svete Crkve, a autor Teodor Mopsuestijski drevni je sirijski teolog i kristolog.

Aurelije Augustin, O državi Božjoj – De civitate Dei (KOMPLET). Tri sveska temeljnog djela sv. Augustina O državi Božjoj predstavljaju jedinstveni pothvat za hrvatsku vjeru i kulturu budući da se radi o prvome prijevodu toga kapitalnog djela na hrvatski jezik. Ovo epohalno apologetsko i dogmatsko djelo bavi se trima temeljnim pitanjima: teologijom, filozofijom i politikom.

Otačka čitanja u molitvi Crkve, izbor iz Časoslova Božjeg naroda (prir. Željka Bišćan, Tomislav Zdenko Tenšek). Ovaj izbor iz otačkih spisa, unatoč tome što predstavlja tek neznatni dio bogatstva otaca, svojevrstan je priručnik duhovnog bogatstva, tim vredniji jer je dostupan svima onima koji u molitvi časoslova imaju prigodu i želie izgrađivati svoj osobni i komunitarni duhovni lik.

Ivan Damaščanski, Svečani govori o Djevici Mariji. Ivan Damaščanski je svojim propovijedima o Djevici Mariji, posebice onima o Marijinu uznesenju, kao malo tko u ranome kršćanstvu razgovjetno izrazio vjeru svoga vremena u Marijino uznesenje te je uvelike utjecao na teologe koji su poslije njega razmišljali o toj tajni Djevičina života.

Sv. Bonaventura, Tria opuscula. Tri najpoznatija spisa sv. Bonaventure, poznata pod zajedničkim latinskim nazivom Tria opuscula (Tri djelca), objavljena su u prigodi 800. obljetnice franjevačkoga reda i obuhvaćaju malu teološku sumu toga značajnog srednjovjekovnog teologa i filozofa, a ovim izdanjem u nas se po prvi put pojavljuju u dvojezičnoj verziji.

Sveti Hilarije, Tumačenje Evanđelja po Mateju. Sv. Hilarije bez sumnje pripada velikim ličnostima svekolike crkvene povijesti, posebice burnome razdoblju arijanske i protuarijanske hereze. U ovoj knjizi je u prvome dijelu donesen tijek Hilarijeva života, u drugome poglavlju donesen je pregled Hilarijevih spisa, a u trećem tumačenja Hilarijevih izreka.

Anzelmo Canterburyjski, Zašto je Bog postao čovjekom - Cur Deus homo. Riječ je o jednom od najznačajnijih teološko-filozofskih spisa srednjega vijeka koje je obilježilo čitavu zapadnu misao.

Edith Stein, Znanost križa. Studija o Ivanu od Križa. Ovo je najizvorniji duhovni spis Edith Stein. Autorica ga je sastavila u povodu 400. obljetnice rođenja sv. Ivana od Križa, no zbog uhićenja (1942.) i brze smrti u jednom od koncentracijskih logora Hitlerova nacionalsocijalizma, vjerojatno u Auschwitzu, nije ga uspjela dovršiti.

Svakidašnje meditacije iz spisa sv. Lovre Brindiškoga (prir. Lorenzo da Fara, Remigio Battel). Ova knjiga misli i svakidašnjih meditacija sv. Lovre nahranit će dušu i omogućiti nam da 'opipamo bilo' jednoga od velikih crkvenih naučitelja.

Sve knjige po akcijskim cijenama potražite u našoj web knjižari.

Podjeli sadržaj