Pretraži u novostima

Novi broj Kane: Bez interneta sam ‘aut’!

- Kategorija : Kana

Novi broj kršćanske obiteljske revije Kana stigao je na pragu jeseni i nepredvidivih okolnosti prijeteće pandemije. Trenutke neizvjesnosti može nadjačati kršćanska nada, a u očuvanju nade mogli bi pomoći i tekstovi rujanskoga broja Kane. Usmjerene na nove početke, pa i nerijetko spominjanu “novu normalnost”, školsku godinu i sve veću potrebu čovjeka da bude online, aktualne tekstove ovoga broja čitatelj može iščitavati u svojoj svakodnevici.

Josip Grbac u tekstu Bez interneta sam “aut” komentira moć interneta, život online, ali i digitalizaciju vjere koja nosi i neke zamke. Opominje pritom da Bog traži naše lice, da digitalizacija nije dovoljna. Sličnom niti vodiljom bavi se i tekst rubrike Odgoj za medije, u kojem Rafael Rimić piše o važnosti interpersonalne komunikacije, ali i online komunikacije, koje će se u ovoj školskoj i akademskoj godini vjerojatno ispreplitati.

Uz početak nastave novi broj Kane donosi i novu rubriku Školsko zvono, u kojoj vjeroučiteljica Katarina Pučar piše po čemu se satovi vjeronauka razlikuju od ostalih školskih predmeta, dok učiteljica Ksenija Todorović donosi niz zanimljivih zaključaka o tome kako pomoći učenicima da svladaju svoj strah od neuspjeha i da se nauče prihvatiti odgovornost za svoje postupke. Da mali postanu veliki tekst je rubrike Samo pet stvari koja je ovoga puta također zaokuplja temom početka školske godine, s fokusom na dijete. U Obiteljskom savjetniku pak Leali Osmančević piše o važnosti humanitarnoga djelovanja koje se djecu može podučavati već od ranoga djetinjstva.

I ovaj broj Kane donosi vrlo zanimljiv razgovor, ovoga puta s mladim švicarskim autorom Stephanom Siggom, teologom čiji je niz knjiga posvećenih mladima, osobito krizmanicima, objavila i Kršćanska sadašnjost (Što ti želim za krizmu, Frcanje iskri, Vjerujem u tebe…). Sigg u razgovoru otkriva što ga motivira da piše za mlade, i to tako da oni to s lakoćom prihvaćaju, kako pristupa mladima kada je riječ o približavanju vjeri te koje značenje vjera ima u njegovu životu.

Temom pandemije, nažalost neizbježnom u ovim trenutcima, bavili su se Stjepan Baloban u svojoj kolumni (Živjeti vjeru u doba pandemije bolesti COVID-19), Krešimir Cerovac (Bog i virus), te Tonči Tadić (Povratak koronavirusa i “nova normalnost”).

Novost u ovom broju Kane jest i putopis autorice Antonije Putić koji nas vodi u Kinu i njezina prostranstva prije pojave koronavirusa. Kana se može naručiti putem maila pretplata@ks.hr ili pronaći u knjižarama Kršćanske sadašnjosti i župama.

Podjeli sadržaj