Pretraži u novostima

Novi broj Kane: Problem demografije ili državne administracije?

- Kategorija : Kana

Novi broj Kane u veljači donosi brojne aktualne teme i vrijedna promišljanja, a kao gorući problem u Hrvatskoj dio autora navodi demografiju. O toj temi piše nekolicina autora (Josip Grbac: Problem demografije ili državne administracije?; Tonči Tadić: Demografi i spasitelji nacije; Tomislav Matić: Nestanak stanovništva – primjer Banovine početkom novog vijeka), pitajući se o izvorištima problema nekada i danas, ali i rješenjima izlaska iz njega.

U povodu Svjetskoga dana bolesnika (11. veljače), misleći na slabe i bolesne pisale su Jelica Marković (Čovjek u središtu – paradoks suvremenog doba), Martina Vuk Grgić (Eutanazija vs. patnja) i Slavica Dodig (Bolesti naše staračke). Kanu ovoga puta obogaćuju i dva vrijedna razgovora: jedan s istaknutom liječnicom i profesoricom na Katoličkom sveučilištu u Rimu, dr. Simonom Sandrić Gotovac (Štititi čovjeka, njegov život, prava i zdravlje) te s profesorom na Rimskom sveučilištu John Cabot, Federigom Argentierijem (Ozračje sukoba u Ukrajini postaje sve realnije).

Kao aktualna tema javlja se i sinodalnost, o kojoj je ovoga puta pisao Zvonko Franc (Treba li Crkvi Sinoda o sinodalnosti), a uz mjesec ljubavi i Svjetski dan braka (13. veljače) u Kani se dio autora bavio i tom temom (Ta neka ljubav, Vinko Jedvaj). Po strani nisu ostale ni duhovne ni teološke teme (Znak osporavan – Krešimir Šimić, Druga nevinost – Ivan Šarčević, Ili milosrđe ili istina? – Nenad Polgar, Sigurnost u Božjem imenu – Darko Tepert…) te razne druge zanimljive (Podrapani oblaci teorije zavjere, Duhovni pisci i mistici, putopis, film, odgoj za medije, zdravlje…).

„Čitati kvalitetno, razmišljati kritički i osluškivati jedne druge, dok na obzoru stoji najprije čovjek – sve to možete naći na stranicama naše i vaše Kane“, poručila je u Uvodniku nove Kane urednica Maja Petranović.

Svi oni koji žele da ova suvremena obiteljska revija stiže na njihovu adresu svakoga mjeseca, pretplatiti se mogu za svega 143 kune godišnje (pretplata@ks.hr). Kana se može kupiti i pojedinačno po cijeni od 13 kuna, ili pak kao eIzdanje po cijeni od 10 kuna.

Podjeli sadržaj