Pretraži u novostima

Održan teološki simpozij o Josipu Turčinoviću

- Kategorija : Novosti

Teološki simpozij o Josipu Turčinoviću održan je 14. listopada 2023. godine u Svetom Petru u Šumi, u organizaciji mjesne župe sv. Petra i Pavla i pavlinskoga samostana. Na simpoziju je sudjelovala i Kršćanska sadašnjost i u toj prigodi donirala sedamdesetak knjiga Turčinovićevih propovijedi za posjetitelje simpozija. 

U tri predavanja naznačeni su brojni važni aspekti osobe i djelovanja Josipa Turčinovića, koji pružaju dobro zaokružen uvid u veličinu njegova djela kojim je zadužio Crkvu, društvo i kulturu. Tako je u prvom predavanju fra Jure Josipovića prikazana važnost Turčinovićeve misli za današnje vrijeme, odnosno njezina aktualnost u korelaciji s apostolskom pobudnicom pape Franje Evangelii gaudium. Predavanje apostrofira zajedničke ideje Pape i Josipa Turčinovića, čime potvrđuje kako je potrebno uvijek iznova proučavati i otkrivati Josipovu teološku misao.

Drugo predavanje, ono akademika Josipa Bratulića, rođenog Supetarca i osobnoga Josipova prijatelja, donosi pregršt zanimljivosti iz Turčinovićeva života, počevši od njegova djetinjstva i studentskih dana pa sve do zrelih godina, pružajući uvid u golemu energiju i talente kojima je raspolagao. Završno predavanje fra Ante Vučkovića, naslovljeno „O jedincatom glasu iz Ranjenoga“, približava nam Josipa svećenika, propovjednika, teologa, duboko ukorijenjenoga u Božju Riječ i sveto, sposobna izmicati rutini i uvijek donositi nove, svježe plodove svojega poslanja.

Sljedećega dana, 15. listopada, prikazana je u župnoj crkvi sveta misa zadušnica za Josipa Turčinovića, nakon koje smo posjetili Josipov grob i uz zajedničku molitvu zaključili ovo druženje. Hvala organizatorima što su nas pozvali i što su se spomenuli svojega sumještanina, našega dragog i neprežaljenog prijatelja, dugogodišnjega direktora i suosnivača Kršćanske sadašnjosti, čije je postojanje neizbrisivo obilježio. 

    

Podjeli sadržaj