Pretraži u novostima

Osvrt na teološki četvrtak - Religioznost i seksualnost

- Kategorija : Teološki četvrtak

Osvrt na teološki četvrtak - Religioznost i seksualnost

       Teološki četvrtak u organizacijiKršćanske sadašnjosti o temi Religioznosti seksualnost, održan je 27. studenoga u Nadbiskupijskome pastoralnominstitutu u Zagrebu. O toj su temi progovorili ugledni stručnjaci, dr. BrankoAnčić s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu te dr. Tonči Matulić,dekan Katoličkoga bogoslovskog  fakultetaSveučilišta u Zagrebu.

       Sa stajališta sociologije religijeizlaganje je započeo dr. Ančić iznijevši rezultate socioloških istraživanjaprovedenih među hrvatskom populacijom 2004. i 2008. god. Prije toga je objasniona koji se način sociolozi bave religijom – promatraju je kaomultidimenzionalni konstrukt. Za istraživanje religioznosti u društvenomkontekstu, izlagač je istaknuo važnost istraživanja religijskih vjerovanja,prakse, iskustava, religijskoga znanja i posljedičnost same religioznosti, tj.na koji način religijski obrasci ponašanja utječu na svakodnevni životvjernika. Prije izloženih rezultata dvaju provedenih istraživanja, dr. Ančić jeistaknuo važnost činjenice da se prema posljednjem popisu stanovništva uHrvatskoj 93% populacije izjasnilo konfesionalno, a što je važno za okvirunutar kojega se mogu tumačiti rezultati spomenutih istraživanja koja supokazala da religiozni ispitanici nisu homogena skupina, da sve više dolazi doprocesa individualizacije, do miješanja tradicionalnih i modernih stavova te dasve više pojedinaca ne prihvaća određene sustave.

Osvrt na teološki četvrtak - Religioznost i seksualnost

      Dr. Matulić je sa stajališta teologijeistaknuo očevidnu činjenicu grešnosti čovječanstva za koju, kako je rekao, netrebaju nikakva sociološka istraživanja te da nadnaravna objava i čovjekovasavjest nisu u proturječju, niti da moderno i tradicionalno nisu u proturječju,da među njima postoji suglasje, koje nije uništeno, nego poremećeno grijehom.Nadalje, dr. Matulić je naglasio da rezultati socioloških istraživanja oreligioznosti i stavovima prema seksualnosti statistički  potvrđuju dvije stvari, a prva od njih je daproglašene crkvene norme za seksualno ponašanje ne ulaze u praksu i životpojedinca automatski i mehanički, a druga je da činjenično odstupanjepraktičnog ponašanja od moralne norme dodatno eksplicira prethodnu tvrdnju odinamičkom a ne mehaničkom odnosu između vjere i osobnoga morala. Na kraju jeistaknuo da kršćanin krštenjem ne prestaje biti čovjekom, pa prema tome u njemune prestaju djelovati slabosti koje djeluju u svima, no da kršćanin po krštenjuprima otkupiteljsku posvetnu milost, ali time ipak ne postaje savršenim.

       Sljedeća tribina će se, iznimno zbogBožića, održati u petak, 19. prosinca Kako govoriti i pjevati (o) Bogu?

                                                                                                                                          LeaOgulinac

Podjeli sadržaj