Pretraži u novostima

Osvrt na teološki četvrtak - Uloga religija u suvremenom svijetu

- Kategorija : Teološki četvrtak

Osvrt na teološki četvrtak - Uloga religija u suvremenom svijetu

Teološki četvrtak u organizaciji Kršćanske sadašnjosti otemi uloge religija u suvremenom svijetu, održan je 30. listopada uNadbiskupijskome pastoralnom institutu. O spomenutojtemi progovorila su trojica stručnjaka, ujedno i predstavnika trijumonoteističkih religija: Luciano Moše Prelević, rabin Židovske općine uZagrebu, dr. sc. Tomislav Kovač, viši asistent na katedri fundamentalneteologije Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te mr. sc.Mirza Mešić, imam u Islamskom centru u Zagrebu.

Sa stajališta židovstva rabin Prelević smatra da jeuloga religija u današnjemu svijetu prevelika, premda se religija često iodbacuje kao nešto zastarjelo. Progovorio je o političkoj situaciji u Izraelukao apsolutno sekularnoj državi, o političkim situacijama u ostalim zemljamaBliskoga istoka te naglasio iskorištavanje religije u svrhu promoviranja idejaod osobne koristi, naročito u politici. Nadalje, istaknuo je kako židovstvonije religija, nego način života, premda se dio židovstva zatvorio u religiju.

Iz perspektive kršćanstva, dr. Kovač smatra dauloga religija u svijetu ovisi o tome koje će joj mjesto u današnjemu društvudati pripadnici samih religija. Predavač u globaliziranome svijetu vidi triizazova za religiju: izazov pluralnosti, sekularizacije te izazov hermeneutike.

Osvrt na teološki četvrtak - Uloga religija u suvremenom svijetu

Smatra da bismo pluralnosttrebali shvatiti kao mogućnost zajedničkoga života, a ne kao opasnost zavjernički identitet. Istaknuo je i pozitivnu stranu sekularizacije koja sesastoji u tome što sve ljude uvažava kao ravnopravne dok je negativna strana utome što sekularne države, krivo vođene sekularizmom, odbacuju religiju. Nakraju je istaknuo izazov hermeneutike, koji je iznimno važan, ali i najteži jerzahtijeva napor u tumačenju vlastite vjere i ostalih vjera u svrhu dijaloga.

Na kraju je o odnosu islama i društva progovorioimam Mešić, koji je najprije istaknuo kako je islamski svijet heterogen, premdaga mnogi promatraju monolitnim. Izlagač je zatim govorio o tzv. Islamskojdržavi, te o islamskim vođama koji brane svoje pozicije vjerom, ali kojimavjera nije glavni pokretač, nego borba za vlast. Spomenuo je težnjumuslimanskih zemalja novoj reislamizaciji, ali i pokazao razočarenje zbogkrivoga razumijevanja islamske vjere te istaknuo potrebu vjere u Boga koja bitrebala nadahnjivati iskrene vjernike u angažiranome životu u svijetu. Osituaciji u islamskome svijetu, rekao je da jedino preostaje vidjeti kako će sedalje razvijati jer za sada nema rješenja.

Nakon izlaganja razvila se živa rasprava, koja jena trenutke bila i polemična, a budući da je riječ o prvoj tribini u ovojradnoj godini, skupio se zaista lijepi broj sudionika. Sljedeća tribinaTeološkoga četvrtka će se održati 27. studenoga o temi Religioznost iseksualnost.

Piše: Lea Ogulinac

Podjeli sadržaj