Pretraži u novostima

Papa Franjo imenovao mons. Dražena Kutlešu zagrebačkim nadbiskupom koadjutorom

- Kategorija : Novosti
Apostolska nuncijatura u Republici Hrvatskoj obavijestila je jučer vjerničku i opću javnost da je sveti otac Franjo imenovao nadbiskupom koadjutorom Zagrebačke nadbiskupije preuzvišenog mons. Dražena Kutlešu, dosadašnjeg splitsko-makarskog nadbiskupa.
U svojem govoru prigodom objave ove vijesti, apostolski nuncij Giorgio Lingua rekao je:
"Zahvalan sam nadbiskupu Draženu Kutleši što je u duhu služenja i poslušnosti prihvatio odazvati se pozivu Svetoga Oca na ovu novu službu.
Također mi dopustite, Vaša Eminencijo, da iskreno zahvalim Vama koji ste osjetili da nemate dovoljno snage nositi pastoralni teret tako velike i zahtjevne Nadbiskupije, osobito u ove posljednje tri godine između potresa i Covida-19, te imali mudrosti zatražiti pomoć, olakšavajući tako proces razlučivanja u vezi s izborom Vašeg nasljednika."
U svojem obraćanju, kardinal Josip Bozanić zahvalio je papi Franji što je prihvatio njegovu prošlogodišnju zamolbu i Zagrebačkoj nadbiskupiji dodijelio nadbiskupa koadjutora, kojem je i čestitao na imenovanju i rekao: "Crkva zagrebačka, ispunjena nadom i otvorena prema budućnosti, vjernički prima i prihvaća svoga nadbiskupa koadjutora. Neka je blagoslovljen koji dolazi u ime Gospodnje! (...) Crkva zagrebačka želi prepoznati u nadbiskupu koadjutoru dar Duha Svetoga, željna da se na njezinoj plodnoj njivi nastavi orati obnovljenim zanosom.
A svi smo pozvani neprestano prihvaćati prolaznost ovozemnog života. Stoga, i zbog svoga narušenog zdravlja, jako želim da novi nadbiskup, koji nam je sada dân kao koadjutor, što prije preuzme potpunu odgovornost za svetu Crkvu zagrebačku."
Novoimenovani nadbiskup koadjutor mons. Dražen Kutleša izrazio je zavalnost Gospodinu koji ga je pozvao biti svećenikom, a potom i nasljednikom aposstola. Istaknuo je: "U ovome trenutku obećavam svoju blizinu i molitvu svim vjernicima Zagrebačke nadbiskupije, napose svim obiteljima, mladima, djeci, bolesnima i nemoćnima, socijalno ugroženima i marginaliziranima. Vas, dragi vjernici Zagrebačke nadbiskupije i cijele Domovine, na početku preuzimanja ove časne službe molim da se pridružite mojoj molitvi da (...) što bolje mogu vršiti službu koju mi je povjerio."
Dražen Kutleša rođen je u Tomislavgradu 25. rujna 1968., od oca Kreše i majke Danice r. Ćurić. Poslije osnovne škole koju je pohađao u Prisoju (1975. – 1983.), ušao je u sjemenište i završio Klasičnu gimnaziju Ruđer Bošković u Dubrovniku 1987. Zatim je upisao i završava filozofsko-teološki studij na Vrhbosanskoj visokoj teološkoj školi u Sarajevu na kojem je 1993. diplomirao. Godine 1994. postigao je bakalaureat. Za svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije zaređen je 29. lipnja 1993. u Prisoju. Godine 1995. upisao je poslijediplomski studij kanonskoga prava na Papinskom sveučilištu Urbaniana u Rimu gdje je magistrirao 1997. i doktorirao 2001.
Od 1993. do 1995. bio je župni vikar u mostarskoj katedrali i katehist u srednjim školama. Od 1998. do 2006. obnašao je službe vicekancelara u biskupijskoj kuriji, župnog upravitelja u Grudama, predavača kanonskog prava na Teološkom institutu u Mostaru te člana zbora savjetnika i svećeničkog vijeća. Od 2006. do 2011. bio je djelatnik Kongregacije za biskupe u Vatikanu. Od 2010. je vanjski suradnik Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenta.
Biskupom koadjutorom Porečke i Pulske biskupije imenovao ga je 17. listopada 2011. papa Benedikt XVI. Biskupsko posvećenje primio je 10. prosinca 2011. u Eufrazijevoj bazilici u Poreču. Za biskupsko geslo izabrao je riječi iz Psalma 31: „U Tebe se, Gospodine, uzdam!“ Dijecezanskim biskupom Porečke i Pulske biskupije imenovan je 14. lipnja 2012.
Za splitsko-makarskog nadbiskupa koadjutora imenovao ga je papa Franjo 11. srpnja 2020. Otad Porečkom i Pulskom biskupijom upravlja kao apostolski upravitelj. Upravljanje Splitsko-makarskom nadbiskupijom preuzeo je 13. svibnja 2022. u splitskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije.
Papa Franjo ga je 13. srpnja 2022. imenovao za člana Dikasterija za biskupe.
Dana 18. listopada 2022. izabran je za predsjednika Hrvatske biskupske konferencije. U Hrvatskoj biskupskoj konferenciji obnaša službe člana Stalnog vijeća, predsjednika Pravne komisije i predsjednika Biskupske komisije za odnose s državom. Nadbiskupom  koadjutorom zagrebačkim imenovan je 14. veljače 2023. godine.
Foto: Tiskovni ured Splitsko-makarske nadbiskupije; Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Podjeli sadržaj