Pretraži u novostima

Predstavljanje knjige: Mons. Nikola Eterović,

- Kategorija : Najave događanja , Novosti

Čast nam je pozvati Vas na predstavljanje knjige

mons. Nikola Eterović,
SVETA STOLICA I HRVATSKA
Priznanje – Ugovori – Suradnja

Mons. Nikola Eterović, Sveta Stolica i Hrvatska. Priznanje - Ugovori - Suradnja


u srijedu, 23. listopada 2019., s početkom u 19,00 sati
u dvorani »Vijenac« Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta,
Kaptol 29a u Zagrebu.

Pozdravna riječ:
kardinal Josip BOZANIĆ, nadbiskup zagrebački

Sudjeluju:
gospodin Gordan GRLIĆ RADMAN, ministar vanjskih poslova RH

prof. dr. sc. Frane STANIČIĆ
prof. dr. sc. Josip ŠALKOVIĆ

Zahvalna riječ:
njegova ekscelencija mons. dr. Nikola ETEROVIĆ, apostolski nuncij u Saveznoj Republici Njemačkoj

Glazbeni predah:
Mirta LICE, harfa
Petra ČAVKA, mezzosopran

Voditeljica:
Diana TIKVIĆ

O knjizi:

Premda se čini da je o odnosima Svete Stolice i Hrvatske do sada puno rečeno i napisano, treba primijetiti da su postojeći napisi nastajali tako da su pred sobom imali ponajprije neke vidike povijesnih okvira i dodirnica, kulturološki razvoj i baštinu koja je bila važna, a po mnogočemu i presudna za oblikovanje hrvatskoga identiteta, za ucijepljenost hrvatskoga naroda u zajednički kršćanski europski dom i za izgradnju vrjednota temeljenih na Evanđelju. To je, razumljivo, utjecalo na društvenu i političku organizaciju te na odnose hrvatskoga naroda, državnih oblika u kojima je živio, s nasljednicima apostola Petra i sa Svetom Stolicom.

Ipak, te veze – ma kako duboke bile – mogu biti prepuštene istraživanju povijesnih okolnosti koje nije lako ni cjelovito obuhvatiti ni tumačiti u suvremenosti, da bi dobile svježinu i zadržale životnost. U povezivanju prošlosti i sadašnjosti, glede suodnosa između društva, države i Crkve, često svjedočimo neupućenosti, nepreciznostima i nedostatnomu poznavanju dotične tematike.

Zato je ova knjiga nadbiskupa Nikole Eterovića uistinu dragocjena. Nju je napisao ponajprije izvrstan poznavatelj onoga o čemu piše, a k tomu je čovjek koji u sebi, svojoj osobnosti i službi lijepo povezuje pojmove iz naslova knjige, jer je kao Hrvat skoro četrdeset godina u službi Svete Stolice. Osim toga, sam je dionik povijesnih događanja o kojima piše. Sve se to troje odražava u ovome djelu koje će mnogima moći poslužiti kao izvor točnih informacija i kao svojevrsni priručnik polazišta za stvaranje plodonosnih interpretacija. Tako interakcija činjenica, provjerljivih na temelju dokumenata, kao i osobna uključenost i sudjelovanje u važnim događajima jamče točnost, neposrednost uvida i uvjerljivost. Knjiga obiluje raznim podatcima koji ne ostaju na površinskome nizanju, nego su dovedeni u vezu koja otkriva dublji smisao.

Kardinal Josip Bozanić,
nadbiskup metropolit zagrebački

Podjeli sadržaj