Pretraži u novostima

Predstavljena knjiga razgovora s bivšim mafijašem

- Kategorija : Novosti

Dana 5. lipnja, u vjeronaučnoj dvorani Samostana Majke Božje Lurdske, održana je promocija knjige Prijeđimo prijeko. Dijalog s Luigijem Bonaventurom – bivšim mafijašem, a sada suradnikom pravosuđa, autora Benita Giorgette.

Promociju je moderirao i knjigu predstavio urednik knjige fra Stipo Kljajić, zajedno s autorom don Benitom te urednikom iz KS-a Dariom Bumbarom. Uz predstavljače, u svojstvu prevoditelja, bio je prisutan i fra Petar Milanović, autor doktorata o moliškim Hrvatima, kojima pripada i autor ove knjige.

Predstavljači su o knjizi govorili iz različitih rakursa. U uvodnom izlaganju D. Bumbar je u 5 točaka stavio naglaske na posebnu vrijednost ovoga djela. To su, redom: njegova jedinstvenost, autentičnost i vjerodostojnost, nadahnjujuća narav djela, paradigmatski prikaz tragičnosti i čudesnosti egzistencije u ropstvu i obraćenju te, na koncu, evanđeoski put služenja kao okosnica i srž djela.

Ovo je, doista, jedinstveno djelo u hrvatskom prijevodnom izdavaštvu, a po načinu obrade teme vjerojatno i u svijetu. Autor knjige, kao i njezin koautor kodnog imena Luigi Bonaventura, bivši mafijaš koji u knjizi odgovara na pitanja don Benita, svojim životima svjedoče ono napisano. Jedan je život kao svećenik posvetio služenju i brzi za one s ruba i dna društva, volontirajući u zatvorima, brinući se za siromašnu djecu i izbjeglice, dok se Bonaventura odrekao svog života i identiteta, stavio taj isti život na kocku i u stalnu opasnost mafijaške odmazde kako bi radio za pravosuđe i svjedočio svoje obraćenje, i tako već 17 godina.

Majstorskom rukom iskusnog pisca autor u uvodim poglavljima čitatelja priprema za intervju i ujedno uspijeva priču bivšeg mafijaša učiniti osobnom pričom svakog pojedinca, prevodeći temu obraćenja, prijelaza na drugu i bolju obalu života, na različite, pa naoko i sasvim obične segmente života. Odrastao kao dijete vojnik, odgajan kroz mafijaške obrasce, primivši mafijašku kulturu kao nužno nasljeđe, protagonist ove knjige nije imao priliku izabrati drukčiji put.

Paradigma je to tragičnosti na koju su osuđena mnoga djeca, ne samo u mafijaškom miljeu nego i u drugim društvenim i ekonomskim oblicima ropstva, pa je Luigijeva priča svjedočanstvo velike nade, da s jedne strane ni jedan put nije put bez povratka, a s druge da Bog uvijek ima posljednju riječ u čovjekovu životu, da je obraćenje uvijek moguće po Božjoj milosti.

Fra Stipo Kljajić, urednik knjige, dodao je predstavljanju duhovnu i biblijsku notu i govorio o obraćenju. Knjiga je, i u odgovorima Luigija Bonaventure i u Benitovim uvodnim promišljanjima i pitanjima, svjedočanstvo jednog drukčijeg obraćenja, obraćenja koje je svjesno veličine Božje milosnosti i vlastite malenosti. Ovu knjigu nije nimalo lagano čitati jer se čitatelj – uvjerit ćete se u to, uvjeren sam, i sami – osjeća rastrgan između želje da nastavi čitati, željan saznati kako je bilo i zbog čega je sada drukčije, i potrebe da se, zbog dubine i važnosti napisanog, stalno zastaje i ponovno čita pročitano.

Papa Franjo u Predgovoru knjige ističe: „Ako padnemo, padamo svi“. Ako padne jedan, svi padamo, jer životi ljudi uvijek su međusobno upućeni i ovise jedni o drugima. Bratska ljubav i solidarnost nit su vodilja ove knjige koju preporučuje i papa Franjo.

Autor knjige, don Benito, na talijanskom jeziku govorio je o putu ove knjige, o brojnim promocijama u Italiji, o susretu s papom Franjom, o poticajima, slikama i idejama iznesenima u knjizi. Predstavljanje don Benita preraslo je u dijalog  s predstavljačima i publikom, tako da je davao odgovore na različita pitanja i iznio vrlo zanimljiva iskustva vezana uz svoj volonterski rad sa zatvorenicima kao i istraživački rad na temu mafije i mafijaške kulture.

Na kraju je pročitao osobnu poruku pape Franje koju je Papa uputio baš u prigodi promocije hrvatskog izdanja knjige Prijeđimo prijeko, u kojoj pozdravlja sve prisutne uz snažnu poruku da su Hrvati u njegovim molitvama, te izrazivši želju da i on sam (Papa) bude u njihovim.

Podjeli sadržaj