Pretraži u novostima

Šezdeset godina Glasa Koncila

- Kategorija : Novosti

Prvi broj Glasa Koncila tiskan je 3. listopada 1963. godine, s nadnevkom 29. rujna te taj datum obilježava početak 60-godišnje duge povijesti izlaženja ovoga katoličkog prvo dvotjednika, a zatim tjednika.

Glas Koncila imao je važnu ulogu u koncilskoj obnovi Crkve u hrvatskom narodu, a upravo je iz koncilske obnove i proizašao. Tijekom šezdeset godina svojega izlaženja pokazivao je pisanom riječju „novo lice Crkve“, što je ujedno geslo koje je i dandanas zadržano na naslovnici.

Nakon što su oci franjevci sa zagrebačkoga Kaptola 1962. objavili 11 brojeva koncilskoga biltena pod nazivom „Glas s Koncila“, kardinal Franjo Šeper povjerio je svećeniku Vladimiru Pavliniću pokretanje katoličkih novina koje su nazvane „Glas Koncila“. Pavlinić je kao prvoga suradnika „povukao“ don Živka Kustića te su iz sobice na zagrebačkoj bogosloviji započeli svoj rad.

Bile su to jedine novine u komunističkoj Jugoslaviji, a vjerojatno i u ostatku Istočnoga bloka, koje nisu podlijegale režimskoj kontroli. Novinarskim profesionalizmom, izborom stručnih suradnika (koji su u početku mahom bili svećenici), dosljednim promicanjem nauka i novosti Drugoga vatikanskoga koncila, raznolikim sadržajem, novinskom opremom i fotografijom te, napose, hrabrošću da zalazi i među zabranjene teme, Glas Koncila je već od svojih prvih brojeva zaradio ne samo veliko povjerenje čitatelja nego i strahopoštovanje samoga režima.

Ostajući desetljećima na stepinčevskoj liniji i uvijek uključujući tu komponentu, nakon demokratskih promjena, u doba Domovinskoga rata i poraća, zadaća Glasa Koncila bila je afirmirati koncilsko načelo da je Crkva odvojena od države, no ne i od društva. Danas se Glas Koncila nalazi pred novim izazovima kao što su digitalizacija i sve veća polariziranost u društvu, kao i otežana potraga za Istinom.

U svojoj čestitci Glasu Koncila u prigodi 60 godina izlaženja, zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša napisao je: „Vrijeme u koje je dosad bilo uronjeno djelovanje katoličkoga lista Glasa Koncila bilo je praćeno potragom za Istinom. S povijesnim odmakom može se reći da je crkveno poštovanje prema njegovu djelovanju, koje je uvelike nadilazilo granice bivše države, pokazalo da je u tom pothvatu list i uspijevao.“

Svim djelatnicima, suradnicima i čitateljima Glasa Koncila upućujemo srdačne čestitke u prigodi ovoga velikog 60. jubileja izlaženja i služenja Crkvi i hrvatskom narodu!

Kršćanska sadašnjost

Podjeli sadržaj