Pretraži u novostima

U spomen kardinalu Franji Šeperu, utemeljitelju Kršćanske sadašnjosti

- Kategorija : Novosti

Dana 30. prosinca 2021. obilježila se četrdeseta godišnjica smrti kardinala Franje Šepera, zagrebačkog nadbiskupa od 1960. do 1969. te prefekta Kongregacije za nauk vjere od 1968. do 1981. godine. Franjo Šeper velik je trag ostavio u pastoralnom, ali i karitativnom radu u Zagrebačkoj nadbiskupiji, osnovao je Katehetski institut 1961., Institut za crkvenu glazbu 1963. te Institut za teološku kulturu 1968. Osobito je podupirao katolički tisak, a 1968. godine utemeljio je Centar za koncilska istraživanja, dokumentaciju i informacije „Kršćanska sadašnjost“, po čemu ga se u izdavačkoj kući Kršćanska sadašnjost posebno prisjećamo.

„Organska i djelotvorna provedba koncilske obnove kod nas ovisi o dubljem i širem poznavanju koncilske misli, nastojanja i gibanja.“ Tako glasi prva, uvodna rečenica dekreta Nadbiskupskog duhovnog stola zagrebačkog od 22. veljače 1968., kojim nadbiskup Franjo kardinal Šeper, svjestan potrebe napora „oko istraživanja i dokumentacije koncilske misli i problematike“ te stvaranja što šire mogućnosti potrebnih informacija, „vodeći računa o tim potrebama i uzevši u obzir iskustva koja su dosad postignuta djelatnošću Uredništva 'Svesci – kršćanska sadašnjost'“ ustanovljuje „crkvenu ustanovu za izvršavanje tih zadataka pod naslovom Kršćanska sadašnjost, Centar za koncilska istraživanja, dokumentaciju i informacije“. Potpisom dekreta na blagdan Katedre sv. Petra 1968. godine u Zagrebu počela je svoj život i djelovanje nova izrazito pokoncilska ustanova, izdavačka kuća Kršćanska sadašnjost, a uz ime Franje kardinala Šepera veže se i naslov utemeljitelj, odnosno ustanovitelj KS-a.

Kršćanska sadašnjost o kardinalu Šeperu izdala je nekoliko knjiga, među kojima je zbornik Šeper 1 – 3. Građa za životopis (Nadbiskupski duhovni stol u Zagrebu), Zapisi o kardinalu Šeperu iz pera njegova osobnoga tajnika Vladimira Stankovića te Kardinal Šeper među velikanima Crkve Istočne Europe. Spomenute naslove izdvojili smo u prigodnoj akciji te se mogu nabaviti po 20 % – 40 % nižim cijenama.

Veritatem in facientes caritate („ostvariti istinu u ljubavi“) biskupsko je geslo kardinala Šepera koje je kasnije doista obilježilo njegovo djelovanje, o čemu se detaljnije može pronaći i u članku dr. sc. Josipa Kajinića na stranicama Zagrebačke nadbiskupije.

Podjeli sadržaj