Homiletski direktorij (D-167)

50,00 kn
s PDV-om

Potaknuta trima dokumentima posljednjih papa, Evangelii gaudium pape Franje i Verbum Domini te Sacramentum caritatis pape Benedikta XVI., a oslanjajući se osobito na nauk i smjernice II. vatikanskog koncila, posebice one u konstituciji Sacrosanctum Concilium, Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata objavila je u lipnju 2014. godine Homiletski direktorij.

Direktorij želi odgovoriti želji pape Franje izraženoj u Evangelii gaudium da homilija zaista bude „snažno i sretno iskustvo Duha Svetoga, utješnog susreta s Božjom riječju, stalni izvor obnove i rasta“ pa će stoga propovjednicima biti važna normativna pomoć u pripremi i izvođenju homilija.

U prvomedijelu, naslovljenom Homilija i liturgijski prostor, opisuju se narav, uloga i osebujni kontekst homilije, a u drugome dijelu, Ars praedicandi, primjerima su objašnjene predstavljene metode i sadržaji koje propovjednik mora poznavati, i o kojima mora voditi računa u pripremi homilije i tijekom samog propovijedanja.

Na indikativan, ali ne i iscrpan način, predloženi su interpretacijski ključevi za nedjeljno-blagdanski ciklus mise polazeći od središta liturgijske godine (Vazmeno trodnevlje i vazmeno vrijeme, korizma, došašće, Božić, vrijeme kroz godinu), također s naglaskom na mise kroz tjedan, za ženidbu i za ukope.

Slijede dva dodatka u kojima se pokazuje veza homilije i učenja Katoličke crkve te senavode mjesta i brojevi iz Katekizma Katoličke crkve, a u drugome dodatku navode se različiti dokumenti učiteljstva o homiliji.

9061670
978-953-11-0904-8
Kršćanska sadašnjost
I. izdanje, Zagreb
Meki
2015.
11,5 x 16,5 cm; 205 str.
Dokumenti
Crkveni dokumenti