Pretraži u novostima

Dva nova naslova Kršćanske sadašnjosti za prvopričesnike i krizmanike

- Kategorija : Novosti

Vrijeme priprave za svetu pričest i krizmu kod mladih vjernika otvara prostor za niz pitanja, razmatranja, čak i nedoumica. Uz redoviti vjeronauk i molitvu, dobra knjiga uvijek je vrijedan oslonac u tako važnim životnim trenutcima. Zato se knjige, napose Biblija, nerijetko i poklanjaju prvopričesnicima i krizmanicima. Iz Kršćanske sadašnjosti stižu i dva prigodna noviteta: knjiga za krizmanike Nije to mala stvar odabrati kuma! Priča o Augustinu Kažotiću i knjižica Isus, moj najbolji prijatelj/Prva pričest u tvrdom i mekom uvezu.

Nije to mala stvar odabrati kuma! Priča o Augustinu Kažotiću zabavan je i humorističan roman suvremenoga hrvatskog spisatelja za djecu i mlade koji iznimno vješto kombinira priču o dječaku Marku koji ima težak zadatak izbora krizmanog kuma te priču o životnom putu Augustina Kažotića.

Kandidati za Markova kuma „otpadaju“ jedan po jedan iz raznih razloga, vrijeme krizme sve je bliže i bliže, a u Markovu se obitelj uvlači nervoza. Ta se tema svakoga dana komentira u njihovoj obitelji, no uzalud. Već pomalo očajan, Marko se povjerava župniku koji dolazi na ideju koja se Marku na prvi pogled čini potpuno nekorisnom. Razočaran, s letkom u ruci koji mu je župnik dao, odlazi iz sakristije ne sluteći da ga čekaju nevjerojatni događaji koji će mu ne samo pomoći u odabiru kuma nego će u njegov život, poput čuda, donijeti i sasvim posebnog prijatelja… Bez otkrivanja previše detalja, važno je reći da je ovaj roman Nevena Drozdeka, kao i neka njegova ranija izdanja, poseban po tome što moderan izričaj smješta u ruho tradicionalnih kršćanskih vrednota. To je vrlo rijedak i vrijedan spoj na našoj književnoj sceni, kojoj nedostaju autori koji umiju na autentičan i prirodan način povezati teološke teme sa stvarnošću suvremenog djeteta.

Knjiga je obogaćena predivnim ilustracijama koje potpisuje Dario Kukić tako da je i vizualno zanimljiva – umjesto na bijelim stranicama, tekst je ispisan na podlozi koja sliči školskoj zadaćnici pa je i tako bliskija mladim čitateljima. 

Za prvopričesnike iz Kršćanske sadašnjosti stiže i knjižica Isus, moj najbolji prijatelj/Prva pričest u dva različita uveza – mekom šarenom te tvrdom svečanom. Ova predivno ilustrirana knjižica pravi je mali priručnik vjere za prvopričesnike, osmišljen kao suputnik koji će ih slikama i riječima pratiti i poučavati sve do krizme. Ovu sadržajem bogatu i raznovrsnu knjižicu uredio je Imerio Moscardo, a razigrano i privlačno ilustrirala Nicoletta Bertelle.

Mnogo je više od molitvenika jer osim molitvenih i sažetih poučnih sadržaja donosi i kratku pripovijest o Božjoj ljubavi prema ljudima, od stvaranja i izabranog naroda sve do Isusova rođenja, djelovanja, smrti i uskrsnuća. 

Kako moliti krunicu, koji su dijelovi svete mise, što znači svaki pojedini sakrament, kako je podijeljena liturgijska godina, koji su to Gospini blagdani – sve to, i još puno više, naučit će naši prvopričesnici prijateljujući s ovom knjižicom.

Nova izdanja za krizmanike i prvopričesnike pronaći se mogu u knjižarama i web knjižari Kršćanske sadašnjosti.

Podjeli sadržaj