Pretraži u novostima

Knjiga mjeseca: Izgubljena Biblija

- Kategorija : Novosti

Izgubljena Biblija pruža fascinantan uvod u svete spise velike dubine i estetske vrijednosti koji nisu postali dio kanona Starog i Novog zavjeta. U stoljećima oko početka naše ere, židovski je narod crpio vjeru i nadahnuće iz stotina svetih spisa, ne samo onih koji čine hebrejsku Bibliju kakvu danas poznajemo.

Samo rano kršćanstvo proizvelo je mnoštvo svetih spisa, koji su, iako nisu postali dio Novog zavjeta, bili popularni među vjernicima i važni u širenju vjere.

Nakon što su uspostavljeni kanoni židovske i kršćanske Biblije, mnoga od tih djela nestala su u mraku. Neki su se potpuno izgubili; drugi su preživjeli u prijevodima.

J. R. Porter uvodi čitatelja u širok izbor ovih izvanrednih i prekrasnih "izgubljenih" djela - od riječi koje se smatraju riječima proroka, kraljeva i patrijarha (čak i samog Adama) do legendi i priča koje pružaju "nestale" dijelove evanđelja, Komentar stavlja spise u njihov vjerski, društveni i politički kontekst; objašnjava presudnu važnost ovih djela za razvoj židovske i kršćanske misli; te ističe mnoge legende i umjetničke tradicije koje su iz njih proizašle. Također istražuje razloge – i vjerske i političke – zašto ovi spisi nisu postali dio židovske i kršćanske Biblije.

Raskošno ilustriran prekrasnim umjetničkim djelima i pojačan kartama, vremenskim crtama i kutijama s podacima, ovaj je tekst bogat izvor za sve zainteresirane za istraživanje podrijetla židovstva i kršćanstva.

Knjigu potražite tijekom čitavog srpnja u knjižaramaweb knjižari Kršćanske sadašnjosti po 30 % nižoj cijeni (za 154 kn umjesto 220 kn).

Podjeli sadržaj