Pretraži u novostima

Predstavljena knjiga 'Opće dobro u crkvenom i društvenom životu u Hrvatskoj'

- Kategorija : Novosti

Knjiga Opće dobro u crkvenom i društvenom životu u Hrvatskoj predstavljena je 3. listopada 2023. u dvorani Vijenac Kaptol 29 A, u Zagrebu. Riječ je o zborniku s istoimenoga znanstvenog simpozija koji su organizirali Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve Hrvatske biskupske konferencije i Katedra socijalnog nauka Crkve Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, 26. i 27. listopada 2022. u Zagrebu.

Opće dobro – vlasništvo sviju članova društva i Crkve

Pozdravnu riječ okupljenima uputio je predsjednik Upravnog vijeća Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve, đakovačko-osječki nadbiskup dr. sc. Đuro Hranić i dekan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, preč. prof. dr. Josip Šimunović.

"Opće dobro nije ničije pojedinačno vlasništvo već interes i vlasništvo sviju članova društva i Crkve. Ono je nerazdruživa isprepletenost osobnog i zajedničkoga dobra u kojemu ne može biti dobro pojedincu ako nije dobro i društvu. Jednako kako ne može biti dobro društvu ako je zakinuto dobro pojedinaca. U tom se smislu opće dobro dotiče i preklapa s ostvarenjem Kraljevstva Božjega ovdje među nama”, rekao je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić.

Slijedilo je izlaganje preč. prof. dr. Josipa Šimunovića koji se dvodnevnoga simpozija Opće dobro u crkvenom i društvenom životu u Hrvatskoj, održanoga 26. i 27. listopada 2022., zahvalivši pritom urednicima prof. dr. sc. Stjepanu Balobanu, izv. prof. dr. sc. Silviji Migles i doc. dr. sc. Dubravki Petrović Štefanec na trudu i zalaganju.

"Svatko tko je barem jednom u životu uređivao neku knjigu, a pogotovo sa znanstvenog simpozija, zna koliko se truda energije, znanja, komuniciranja u raznim smjerovima (autorima, recenzentima, lektorima, grafičkim oblikovateljima, izdavačem), pregledavanju tekstova, 'finiširanju' završnoga proizvoda unijelo da bi se dobila vrijedna knjiga, čiji tekstovi žele biti poticaj za daljnje interdisciplinarne rasprave u Hrvatskoj o općem dobru, bez kojega je uistinu teško zamisliti budućnost hrvatskoga naroda, ali i Crkve u Hrvatskoj”, kazao je prof. dr. Šimunović te  naglasio da „opće dobro označava skup svih onih uvjeta društvenog života koji čovjeku omogućuje punije i nesmetanije usavršavanje njegove osobnosti“.

O knjizi

Knjigu koja donosi 14 pisanih radova predavačica i predavača spomenutoga simpozija izlaganjima su predstavili i prof. dr. fra Ivan Karlić i izv. prof. dr. vlč. Ivan Dodlek.

Prema riječima prof. dr. fra Ivana Karlića, „ova je knjiga namijenjena svećenicima, biskupima, vjernicima, katehetama i svim ljudima. Svećenici, biskupi i katehete mogu naći nadahnuće kako za osobno promišljanje, tako i za pripremanje svojih homilija i poruka koje će puno dobiti na konkretizaciji života te izbjegavati često stereotipno i apstraktno propovijedanje i pisanje. Vjernici i oni drugi često su žedni i gladni ovakva štiva kojim još uvijek oskudijevamo, mogu ovdje pronaći zanimljive ideje i poruke koje, u mukama današnjeg čovjeka, Crkve i društva, pružaju ne samo analizu stanja nego i putove nadilaženja raznih mučnih stanja i situacija. Zaključujući svoje govorenje, smatram da je ovaj Zbornik uistinu značajan doprinos ne samo za crkveno dvorište, jer se radi i o društveno vrijednoj knjizi koja predstavlja značajan doprinos stručnoj i kulturnoj javnosti.”

Izv. prof. dr. vlč. Ivan Dodlek istaknuo je pak da su urednici i autori „na temelju prikazanih izazova i perspektiva uspjeli prikazati da pojam općeg dobra nije statična stvarnost već zahtjevi općeg dobra proizlaze iz društvenih uvjeta svakoga doba i usmjereni su na povijesno ostvarivo opće dobro. Drugo, uspjeli su otvoriti nove prostore za interdisciplinarne rasprave i konkretnu suradnju u ostvarivanju općega dobra”.

 

Riječi zahvale i podjela knjiga u izdanju Kršćanske sadašnjosti

U ime Kršćanske sadašnjosti na kraju predstavljanja okupljenima su podijeljene knjige Opće dobro u crkvenom i društvenom životu u Hrvatskoj te Vjera – Bog – Crkva (Uvid u teološku misao Josipa Turčinovića“, što je posjetitelje dodatno obradovalo. Riječi zahvale na kraju predstavljanja knjige izrekao je direktor Kršćanske sadašnjosti dr. sc. Stjepan Brebrić i pročelnik Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve mons. prof. dr. Stjepan Baloban, zahvalivši pojedinačno svim sudionicima i gostima jer su pokazali da im je na srcu opće dobro.  

Dr. sc. Stjepan Brebrić, uz zahvalu svim sudionicima predstavljanja, posjetiteljima i autorima knjige, u svojem se govoru osvrnuo na obljetnicu smrti jednog od suutemeljitelja Kršćanske sadašnjosti, prof. Josipa Turčinovića, koja je bila upravo 3. listopada. 

„I na kraju, dozvolite mi na čas jedno naizgled skretanje s večerašnje teme. U listopadskom broju Kane, prije točno pedeset godina, jedan je autor iznio ovakvo razmišljanje: 'Kršćani danas prolaze kroz mnoga previranja. (…) Mnogo se svađaju: oko biskupa, oko vjenčanja, oko toga da li zadržati tradicionalna pravila ili odbaciti, oko mjesta žene u Crkvi, oko svećenika i sl. Osim toga 'sude' da su time što pripadaju jednom dijelu kršćana bolji kršćani od drugih. Na kraju, bili oni bogati ili siromašni, nesposobni su za dijeljenje kruha, a to je dijeljenje ono što ih povezuje. Tko su ti kršćani? Jesu li to oni iz moje župe. Možda.'  Ali – nastavlja po prilici pisac – imamo mi takvih kršćana već u prvom stoljeću, među Korinćanima. Zbog toga bi, po njegovu mišljenju, više negoli ikad kršćani trebali slušati što Pavao piše Korinćanima, kojima oni danas tako nalikuju. Između ostaloga – poznat nam je taj tekst iz poslanice Korinćanima – Sv. Pavao  nije zabranio kršćanima u Korintu da sude, prosuđuju, ali je postavio i neke znakove za prosuđivanje, kriterije za vrednovanje vjerodostojnosti kršćanstva. Prvo, djelovati kršćanski znači djelovati po Duhu Svetomu. To znači u prvome redu vjerovati. Vjerovati u Sina Božjega, Spasitelja, i u Crkvu Kristovu. Treći znak je: Djelovati kao kršćanin, znači djelovati iz ljubavi. Između toga, drugi znak opisan je na sljedeći način: Djelovati kršćanski znači više se brinuti za opće negoli za svoje dobro. 

Mislim da je svakome od nas jasno da bez prvoga kriterija, vjere u Isusa Krista i posljednjega, djelovanja iz ljubavi, doista nema kršćanskoga života. I dok se prema tim kriterijima još nekako i znamo ponašati, čine nam se razumljivima, dovoljno jasnima, najteže je razlučivati po pitanju drugoga kriterija, po pitanju odnosa općega i vlastitoga, pojedinačnoga dobra. Odatle i važnost ove knjige.

U Crkvi, prema našem autoru, to bi značilo uvijek si postavljati jedno te isto pitanje u vezi s onim što kao kršćanin činim, naime, pitati se: 'Koristi li to cjelokupnoj Crkvi i njezinoj prisutnosti među ljudima?'. Na društvenom području zasigurno vrijedi nešto slično. 

Evo, da ne duljim, autor ovih razmišljanja o općem dobru u Crkvi, s očitom analogijom u društvu, jedan je od suutemeljitelja Kršćanske sadašnjosti, prof. Josip Turčinović

On je o općem dobru znao često i nadahnuto misliti, a svi koji ga se sjećaju, znaju i da je on za opće dobro puno više učinio nego što je o njemu izgovorio ili zapisao.

Budući da je upravo danas, 3. listopada, 33. obljetnica smrti Josipa Turčinovića, a o njemu su njegovi prijatelji govorili kao o daru Božjemu našoj Crkvi i narodu, KS će - u duhu dara i raspoloženju darovanosti - ovu knjigu, koju smo večeras predstavili, zajedno s još jednom, svima Vama rado pokloniti, kao mali znak spomena na toga velikog čovjeka i vjerodostojnoga kršćanina suvremenika“, kazao je prof. dr. sc. Stjepan Brebrić.

Knjigu u izdanju Katolička bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Kršćanske sadašnjosti pronaći ćete u knjižarama Kršćanske sadašnjostiweb knjižari po cijeni od 26 eura.

Fotografije: IKA

Tekst: IKA/KS

Podjeli sadržaj