Filozofija i teologija u kontekstu znanstveno - tehničke civilizacije

250,00 kn
s PDV-om

Zbornik predstavlja početak dugoročnijih ciljeva istraživanja složenih odnosa između filozofije i teologije u suvremenom kontekstu kako bi se otkrile prevladavajuće tendencije i pitanja koja se postavljaju. Radovi doneseni u zborniku žele pridonijeti dijalogu s onima koji imaju drukčiji svjetonazor i religijska uvjerenja. Važno područje istraživanja je i pitanje izričaja budući da filozofi i teolozi uvijek vode tešku bitku s jezikom, to jest kako izraziti istraživati neizrecivo i neobuhvatljivo na svakoj razini govora.

Zbornik je podijeljen u četiri cjeline: „Humanističke znanosti pred suvremenim izazovima“, „Epistemološka previranja“, „Filozofija i teologija“ i „Moral i religija“, a sudjelovalo je šesnaest filozofa i teologa. „Imamo na umu da je zapadna civilizacija dubinski obilježena utjecajem kršćanstva, a u tome su važnu ulogu imali filozofija i teologija.

Međutim, Crkva se danas više takvom ne poima i to pred nju postavlja nove izazove. Događaji se čine nepovratnima unatoč povremenim nategnutostima i stanovitim tendencijama isključivosti. Kao i uvijek, u razdobljima rastvaranja velikih sigurnosti sumnja se širi. Vjerovanje ide ruku pod ruku s agnosticizmom. Skepticizam, čini se, pobjeđuje tradicionalne vrjednote. Velike ideologije su na izmaku snaga i pojavljuje se nešto posve drugo i drukčije. Nikada nije bilo toliko ljudi na zemlji, a da istodobno individualne vrjednote nisu bile toliko uzdrmane.

Danas upravo na toj razini postavljamo pitanje odnosa između filozofije i teologije povrh svih prošlih i sadašnjih peripetija“ pišu urednici ovoga zbornika kojeg su zajednički izdali Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Kršćanska sadašnjost.

9103150
978-953-11-0979-6
Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Kršćanska sadašnjost
I. suizdanje, Zagreb
Tvrdi uvez s ovitkom
2016.
352
17,5 x 25 cm; 352 str.
Izvan nizova